Đorđević: Advokatura ojačala posle protesta

Izvor: RTS, 27.Mar.2015, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đorđević: Advokatura ojačala posle protesta

Advokatura je garancija ljudskih prava i pokretač društvenih promena, a posle nedavnih protesta u Srbiji dodatno je ojačala, kaže predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević.
Dragoljub Đorđević je podsetio da je srpska advokatura jedna od najstarijih u regionu, da datira od 1862. godine i da je do danas ostala samoregulatorna i nezavisna profesija, prenosi Tanjug.

Đorđević >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je o tome govorio na Regionalnoj liderskoj konferenciji za advokatske komore i civilno društvo, koja se dva dana održava u Beogradu.
"Bilo je pokušaja da advokatura posluži kao oruđe vlasti, međutim to se uvek završavalo neuspehom zato što to nije u prirodi ove profesije niti je to moguće. Advokatura kao nezavisna, samostalna i nepristrasna profesija predstavlja garanciju osnovnih ljudskih prava, pokretač je svih pozitivnih promena i čuvar osnovnih ljudskih prava i ustava svake države", rekao je Đorđević.
Govoreći o poziciji advokata u Srbiji, Đorđević se osvrnuo na štrajk koji je trajao više od šest meseci i koji je, kako je rekao, počeo nezadovoljstvom Zakonom o javnom beležništvu i previsokim porezima za advokate.
Kako je objasnio, sve faze protesta bile su isplanirane, članstvo je bilo konstantno informisano i u njemu, na ulicama, učestvovalo je "gotovo pet šestina advokature Srbije".
"Naša borba za ustavne vrednosti i prava građana Srbije bila je očigledna, zbog čega smo dobili podršku brojnih građana, od seljana iz Banata, do policije i žandarmerije... Nijednog trenutka nismo dozvolili da pojedini centri moći kompromituju naš protest", rekao je Đorđević.
Prema njegovim rečima, ništa od toga ne bi uspelo da advokatske komore Srbije, Vojvodine, Beograda, Zaječara, Šapca, Čačka i Niša nisu bile ujedinjene, ali i da nisu imali podršku kolega iz regiona i sveta.
"Protest je imao veliki uticaj i na status sudija i ostalih pravosudnih profesija u Srbiji. Sudije su shvatile da moraju da se otrgnu od uticaja pod kojim su doskora bile", istakao je Đorđević i poručio da jačanje redova i poverenje javnosti "neće biti olako potrošeni".
Da saradnja između advokatskih komora ima veliki značaj saglasna je i direktorka Inicijative za vladavinu prava Američke advokatske komore Elizabet Anderson.
"Verujem u moć umrežavnja posebno u advokaturi. Bavljenjem advokaturom mogu da oblikuju pravosuđe i zakone u korist društva, jer znaju kako pravo funkcioniše u praksi. Takođe, saradnja jača komore i pomaže im da reše aktuelne probleme", rekla je Anderson.
Govoreći o Američkoj advokatskoj komori, Anderson je istakla da je zadatak tog tela, čije je članstvo dobrovoljno, da služi svojim članovima, profesiji i društvu.
"Zadatak je i da promoviše vladavinu prava, pozivajući vlast na odgovornost, da utiče na prilagođavanju pravosuđa potrebama društva, ali i da sačuva nezavisnost pravne profesije i pravosuđa", rekla je Anderson.
Lideri advokatskih komora i organizacija civilnog društva koje se bave sektorom pravosuđa iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Prištine, Makedonije i Srbije diskutovaće na dvodnevnoj regionalnoj konferenciji o načinima unapređenja usluga advokatskih komora.
Tema će biti i jačanje uloge lokalnih advokatskih komora u unapređenju vladavine prava - uključujući i potencijalne ideje za projekte za advokatske komore u regionu.
Oni će sutra, 28. marta, potpisati Memorandum o razumevanju kojim regulišu međusobnu saradnju i podršku u jačanju kapaciteta advokatskih komora i nezavisnosti pravne struke.
Konferenciju organizuje Program balkanske regionalne mreže za vladavinu prava (BRRLN), koji promoviše vladavinu prava kroz izgradnju mehanizama kojim se omogućava advokatskim komorama i organizacijama civilnog društva koje se bave sektorom pravosuđa u državama članicama mreže da sarađuju, međusobno razmenjuju znanje i najbolju praksu.
Program sprovodi Inicijativa za vladavinu prava Američke advokatske komore uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.