UBI NAS JORGOVANKA: Potrošila 1,7 milijardi evra, dinar i dalje umire!

Izvor: Telegraf.rs, 18.Dec.2014, 22:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UBI NAS JORGOVANKA: Potrošila 1,7 milijardi evra, dinar i dalje umire!

- Pad dinara nas dovodi u bezizlaznu situaciju. Možemo da podignemo cene za rast vrednosti evra, što bi značilo dalji pad prometa i u završnim računima bismo imali gubitke na teret poslodavaca - kaže predstavnik Udruženja malih i srednjih preduzeća

Dinar nastavlja vrtoglavo da pada i time nanosi direktan udarac srpskoj privredi, a jedina taktika za spas srpske valute Narodne banke Srbije i guvernerke Jorgovanke Tabaković je da trguje na međubankarskom deviznom >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << tržištu, koja se iz dana u dan pokazuje kao potpuni promašaj!

Dinar je i danas oslabio prema evru 0,1 odsto, i zvanični kurs iznosi 122,6321 dinar za evro. Ovo je ujedno najniža vrednost kursa dinara prema evru od početka godine. Narodna banka Srbije je i juče intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kako bi ublažila dnevne oscilacije kursa prodajom 10 miliona evra!

PRIVREDNICI UPOZORAVAJU: Pad dinara uništava srpsku privredu!

Foto: Wikipedia/ZlatanJovanovic, Telegraf

NBS je od početka godine na međubankarskom deviznom tržištu kupila ukupno 200 miliona evra i prodala 1,715 milijardi evra, računajući i današnju transakciju, kako bi sprečila prekomerne dnevne oscilacije kursa.

Evro je početkom ove godine iznosio 118 dinara. Kada se uzme u obzir da on sada, prema kursu, iznosi 122 dinara, na prvi pogled se stiče utisak da je vrednost dinara drastično pala.

Jorgovanka Tabaković priznaje da u ovoj godini Srbija ima rekordno visok devizni kurs, ali da se ne može govoriti o visokim dnevnim oscilacijama.

DINAR STRMOGLAVO PROPADA: Evo koliko danas košta 1 evro!

Foto: Telegraf

Ona je za Privredni pregled kazala da očekuje da će sprovođenje mera fiskalne konsolidacije i planiranih strukturnih reformi pozitivno uticati na stabilizaciju kretanja na deviznom tržištu.

- Pozitivan doprinos vrednosti dinara trebalo bi da ima i postizanje sporazuma s Medjunarodnim monetarnim fondom o zaključivanju novog aranžmana iz predostrožnosti – istakla je guvernerka.

Tabakovićeva priznaje da u ovoj godini Srbija ima rekordno visok devizni kurs, ali da se ne može govoriti o visokim dnevnim oscilacijama, zbog čega je, kako je kazala, utrošeno više od 1,66 milijardi evra iz deviznih rezervi NBS.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Dok iz redova bankara poručuju da pad vrednosti dinara nije neuobičajen, privrednici očekuju da će imati velike gubitke.

- Narodna banka Srbije se opredelila za plivajući kurs, ona brani dnevne oscilacije, a ne kurs, koji je odnosi ponude i tražnje, a u poslednje vreme je tražnja mnogo veća od ponude. Gubljenje vrednosti dinara nije neuobičajeno, u proseku NBS svake godine troši milijardu i po evra za branjenje kursa, ali su rezerve dovoljno velike da može tako da radi – navodi Ismail Musabegović iz Beogradske bankarske akademije.

- Pad dinara nas dovodi u bezizlaznu situaciju. Možemo da podignemo cene za rast vrednosti evra, što bi značilo dalji pad prometa i u završnim računima bismo imali gubitke na teret poslodavaca. Ionako teška likvidnost privrede je pogoršana, a pad vrednosti dinara će koristiti samo neto izvoznicima, a svi drugi će teško da se oporave i ugrade u cene pad dinara – istakao je Milan Knežević, predstavnik Udruženja malih i srednjih preduzeća.

(Telegraf.rs)
Pogledaj vesti o: Dinar

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.