Vučić otvara topionicu u RTB Bor

Izvor: B92, 22.Dec.2014, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić otvara topionicu u RTB "Bor"

Nova topionica i fabrika sumporne kiseline Rudarsko-topioničarskog basena "Bor", posle tri i po godine radova, biće sutra svečano otvorena u Boru.

Obeležavanju završetka radova prisustvovaće i predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Topionica će biti puštena u rad u podne, čime će biti označena nova etapa u razvoju metalurgije i proizvodnji bakra u RTB "Bor", saopštila je Kancelarija Vlade >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije za saradnju sa medijma.

Vučić je prošlog meseca obišao radove na izgradnji nove topionice i najavio da će njenim završetkom bidi povećan profit.

Modernizacijom topionice u Boru emisija štetnih materija u vazduhu, vodi i zemljištu biće ispod zakonom propisanih vrednosti, a u isto vreme sumpor-dioksid i bakar će biti iskorišćeni 98 procenata što će zadovoljiti ekološke standarde koji važe u Srbiji i Evropskoj uniji.

Glavni izvodjač radova je kanadski "SNC Lavalin", a njegov podizvođač, ujedno i vlasnik autogene fleš-smelting tehnologije "Otokumpu" je finska kompanija "Outotek".

Nadzor nad poslovima koje su nosili Kanađani i Finci, ali i svim lokalnim radovima koji su bili povereni "Energoprojektu", obavio je Građevinski fakultet iz Beograda. Veliki deo ugradjenih elemenata proizveden je u Srbiji, a na projektu je bilo angažovano oko 800 radnika.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.