Vučić otvara topionicu u RTB "Bor"

Nova topionica i fabrika sumporne kiseline Rudarsko-topioničarskog basena "Bor", posle tri i po godine radova, biće sutra svečano otvorena u Boru.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.12.2014.

15:35

Default images

Obeležavanju završetka radova prisustvovaće i predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Topionica će biti puštena u rad u podne, čime će biti označena nova etapa u razvoju metalurgije i proizvodnji bakra u RTB "Bor", saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa medijma. Modernizacijom topionice u Boru emisija štetnih materija u vazduhu, vodi i zemljištu biće ispod zakonom propisanih vrednosti, a u isto vreme sumpor-dioksid i bakar će biti iskorišćeni 98 procenata što će zadovoljiti ekološke standarde koji važe u Srbiji i Evropskoj uniji.

Glavni izvodjač radova je kanadski "SNC Lavalin", a njegov podizvođač, ujedno i vlasnik autogene fleš-smelting tehnologije "Otokumpu" je finska kompanija "Outotek".

Nadzor nad poslovima koje su nosili Kanađani i Finci, ali i svim lokalnim radovima koji su bili povereni "Energoprojektu", obavio je Građevinski fakultet iz Beograda. Veliki deo ugradjenih elemenata proizveden je u Srbiji, a na projektu je bilo angažovano oko 800 radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: