Slovenački privrednici vide borski region kao veoma konkurentan za ulaganje

Izvor: Bor030.net, 01.Dec.2014, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenački privrednici vide borski region kao veoma konkurentan za ulaganje

Privredna delegacija iz Slovenije, koju predvodi gospodin Samo Hribar Milič, predsednik privredne komore Slovenije, posetila je danas opštinu Bor i u razgovoru sa predstavnicima lokalne samouprave i predsednikom opštine Bor, gospodinom Živoradom Petrovićem, razmotrili su moguća ulaganje u privredu, poljoprivredu i turizam opštine Bor.

Gospodin Živorad Petrović, >> Pročitaj celu vest na sajtu Bor030.net << predsednik opštine Bor izrazio je veliko zadovoljstvo zbog posete slovenačke delegacije. Po njegovim rečima postoje zajednički interesi za saradnju naše opštine i slovenačke privrede i opština Bor će pružiti svu moguću pomoć slovenačkim firmama.

“Moram da kažem da mi je izuzetna čast i zadovoljstvo što su kod nas naši dragi gosti i prijatelji iz Slovenije. Danas smo vodili razgovore o tome kako da poboljšamo saradnju našeg grada i Privredne komore Slovenije. Pričali smo o mogućnosti ulaganja slovenačkih firmi u naš grad, u našu poljoprivredu, u naš turizam u našu industriju.

Ja mogu da kažem da su naša vrata potpuno otvorena za saradnju i naša opština će pružiti svu moguću pomoć slovenačkim firmama. Interes je zajednički. Spremni smo da ponudimo i prostor i zemlju i infrastrukturu. Naš interes je jasan a to je da zaposlimo što više naših ljudi. ” – naveo je predsednik opštine Bor

Slovenački privrednici kroz ulaganje u Bor i region jugoistočne Srbije vide mogućnost zajedničkog nastupa na globalnim tržištima.

“Slovenačka privreda ove godine ponovo doživljava rast posle nekoliko godina rize. Taj rast je pre svega što je Slovenačka privreda veoma dobra na vanjskim tržištima. U Srbiji, Boru , Zaječaru vidimo mogućnost da sa svojim kapacitetima, informacijama i znanjem koje imamo, sa zajedničkim kapacitetima idemo na globalna tržišta. Granica nema, Srbija ima dobre sa zemljama sa kojima Slovenija možda nema tako dobre odnose a naše članstvo u Evropskoj uniji prestavlja tržište od petsto miliona ljudi i veliku šansu za vaša preduzeća.

Uskoro dolazimo sa konkretnim predlozima i slovenačkim firmama da ovde pronadjemo zainteresovane partnere, ustanovimo zajedničke firme i zajedničke projekte i tako okrenemo novu stranicu u našoj saradnji.” – rekao je Samo Hribar Milič, predsednik privredne komore Slovenije.

Slovenačka firma “Iskra zaštita” bavi se prednaponoskom zastitom sa područja elektro industrije ali radi i na drugim segmentima kao što je menadžment energije. Po njihovom mišljenju Bor je grad sa velikom energijom zbog velike razvijene industrije.

“Bor je lep grad i grad pun energije zbog velike i razvijene industrije. Po našem mišljenju ovde treba napraviti odredjene projekte koje će doprineti ekonomiji i razvoju pojedinih preduzeća i celoj opštini. Imamo nameru i pregovaramo o tome da postavimo proizvodnju prednaponskih zaštita i inženjering menadžmenta energijom, i to mora biti sediste i centar koji ce tim produktima pokrivati celu Srbiju a možda i ovaj deo balkana.” – navodi Otmar Zorn, vlasnik firme “Iskra Zaštita”

Nastavak na Bor030.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Bor030.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Bor030.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.