Obezbeđeno jalovište iznad Kostajnika

Izvor: Politika, 27.Nov.2014, 14:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obezbeđeno jalovište iznad Kostajnika

Radnici RTB „Bor” završili svoj deo posla, meštani zadovoljni što je država ispunila obećanje

Na jalovištu nekadašnjeg rudnika „Stolice” iznad Kostajnika u krupanjskoj opštini završena je prva faza radova koju je izvodilo 12 radnika Rudarsko-topioničarskog basena „Bor”: sagrađeni su kanali i brane koji sprečavaju dalje oticanje jalovine u Kostajničku >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << reku.

– Napravili smo pet velikih brana na jalovištu, kao i protivbujičnu branu sa kanalima za prihvat bujičnih i atmosferskih voda. Izgradili smo cevovod unutar jalovišta i sagradili 1,3 kilometra kanala za odvođenje vode sa jalovišta. Od stanja na terenu u narednih desetak dana zavisi da li će biti potrebne eventualne popravke da bi konačno Kostajničkom rekom potekla bistra voda – kaže za „Politiku” Saša Perišić, pomoćnik generalnog direktora RTB „Bor” za ekologiju, bezbednost i zdravlje na radu i zaštitu od požara.

Stanovnici Kostajnika koji su od maja živeli u strahu da će se milioni tona jalovine sručiti na njihove kuće zbog oštećene brane, konačno mogu da odahnu, kaže za naš list Zoran Obradović, predsednik Mesne zajednice „Kostajnik”

– Zadovoljni smo jer je država ispunila ono što je obećala. Radnici RTB „Bor” su završili svoj deo posla, jalovina više ne ističe u reku i najzad je uklonjena opasnost po selo – objašnjava Obradović.

Podsećamo, jalovište je pokrenuto tokom obilnih padavina u maju kada je popustila manja od dve brane, pa je ogromna količina jalovine istekla u reku koja prolazi kroz selo Kostajnik, izazivajući ekološku katastrofu u ovom kraju.

Iako je rudnik je u vlasništvu koncerna „Farmakom”, početkom novembra, zbog sve veće opasnosti od novog probijanja jalovine na već oštećenoj velikoj brani jalovišta, država je obezbedila novac za sanaciju, u iznosu od 16 miliona dinara, dok su iz budžeta plaćeni beton, armatura i cevi. Inače, vlasnik koncerna „Farmakom” je Miroslav Bogićević koji je nedavno uhapšen zbog sumnje u finansijske malverzacije.

D. Ivanović

objavljeno: 27.11.2014

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Završena prva faza sanacije jalovišta

Izvor: RTS, 27.Nov.2014

Za nepunih mesec dana, mnogo pre roka, radnici RTB Bor završili su prvu fazu sanacije u poplavama oštećenog jalovišta nekadašnjeg rudnika "Stolice" u Kostajniku kod Krupnja...Za rekordno vreme, kako je navedeno u saopštenju ove kompanije, uradili su 1.300 metara kanala za prihvat i odvod atmosferskih...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.