Misterije pod borskim masivima

Izvor: TimockeVesti.net, 29.Nov.2015, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Misterije pod borskim masivima

Članovi kluba ekstremnih sportova otkrili novi podzemni hodnik u špilji i potvrdili stare pretpostavke. Istraživači su pronašli novih 700 metara kanala. Impozantna dvorana.
Zvonko Trifunović, predsednik ovdašnjeg kluba ekstremnih sportova Rock and Ice, Robert Mišić, sportski direktor, i Darko Dragulović, član kluba, pronašli su novih 700 metara podzemnih hodnika u Lazarevoj pećini, nadomak Bora. Time je potvrđeno da ova ova špilja ima više od 12 kilometara kanala, što je čini >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << – najdužom pećinom u Srbiji.
POLOVINA NEISTRAŽENA
Borski speleolozi ističu da verovatno još nije istražena ni polovina ovog prirodnog fenomena koji čini deo planine Dubašnica. Na samom ulasku u pećinu smeštena je Ulazna dvorana, a za turiste je posebno zanimljiva fontana želja, u kojoj se ubacuju novčići, a želje po predanju ubrzo bivaju ispunjene. Tu je i krečnjački blok – glava bizona ispred dvorane slepih miševa.
– Kruna je što smo odlukom Olimpijskog komiteta proglašeni za vrhunske sportiste u kategoriji sportske speleologije nacionalnog ranga – ne krije zadovoljstvo Trifunović.
Zvonko Trifunović i Damjan Trifunović – Dok nismo počeli da “radimo”, najduže što je pronađeno u Srbiji je ušački pećinski sistem dugačak 6.181 metar. Ali, za poslednjih 15 godina, koliko radimo na istraživanjima, pronašli smo više od 12 kilometara hodnika u Lazarevoj pećini.
Duboko u utrobi zemlje, kroz dublje i pliće vodene tokove, strme i često nepristupačne staze, borski speleolozi kretali su se, nekad i do 32 sata.
– Kada uđete u njene odaje, potpuno je jasno zašto je ovo pećinsko blago poznato u svetu. Impozantne dvorane sa prelepim stalaktitima i stalagmitima potpuno vas ostavljaju bez daha. Tokom istraživanja pronašli smo i “crvenu sobu”, posutu kristalima koja deluje čarobno. Jarkocrvena boja, koja zapravo predstavlja rudu gvožđa, zaslepljuje svojom lepotom, i sija ostavljajući utisak da boravite u kristalnoj dvorani – dodaje naš sagovornik.
Ušuškana u srcu prirode, ubraja se u najbogatije arheološko nalazište, a često je stručnjaci poistovećuju sa Postojnskom jamom u Sloveniji.
Robert Mišić i Zvonko Trifunović na dimnjaku borske topionice – Bez sumnje mogu reći da Lazareva pećina po bogatstvu pećinskog nakita prevazilazi Postojnsku jamu. Unutrašnjost obiluje kanalima, stubovima, podžemnim ukrasima poput okamenjenih vodopada, krečnjačkim, odosno bigarnim kadicama i galerijama neverovatnih oblika. Hodnici su visoki i više od 40 metara – tvrdi Trifunović.
Ovaj prirodni biser jedan je od najvećih staništa slepih miševa u ovom delu Balkana, jer se u njemu skućilo 24 od 27 registrovanih vrsta na Balkanu. Pećina je sastavljena iz više nivoa kanala – suvih i rečno aktivnog. Dužina uređenih kanala za posetioce je oko 1.000 metara.
– Kada smo na jednom delu “probili” sifon, gde je bila sakupljena voda, otvorili smo prolaz i to je jedina povezanost starog sa novim delom pećine. Samim tim smo oslobodili prolaz za slepe miševe koji sada mogu da se kreću i u novom delu. Da bi se uredio dodatni prostor za posetioce treba izbiti hodnike, postaviti rasvetu, urediti pećinu. Nadležni bi to trebali ozbiljno da razmotre, jer je Lazareva pećina u svakom pogledu jedini kapitalni objekat u ovom delu Srbije koji ima potencijala da postane pravi turistički bum – kaže Trifunović.
Zvonko Trifunović Do devojačke sobe, u kojoj su po predanju meštani krili devojke od Turaka, vodi niz slapova koji su oblikovani kao stepenice. Pećina je proglašena prirodnom retkošću i zaštićena kao spomenik prirode od 1949. godine.
Lazareva pećina se ubraja u najbogatije i najznačajnije arheološko nalazište, a prema speleološkim istraživanjima ona je najduže u Srbiji.
Pećinski nakit, stalaktiti, stalagmiti, kadice, draperije nastali su radom podzemne Lazareve reke, koja i danas protiče u nekim delovima pećine.
Legenda koja se u Zlotu prenosi sa kolena na koleno govori da je pećina dobila naziv po knezu Lazaru.
Naime, narodna priča govori da su se ostaci srpske vojske, posle Kosovskog boja, odlazeći sa boja, sklonili baš u ovu pećinu.
Druga verzija, koja je verovatnija, kazuje da je pećina dobila ime po poznatom hajduku Lazaru.
On je, po narodnom predanju, napadajući turske zulumćare stekao nepojmljivo bogatstvo koje je sakrio u pećinu, za koje se veruje da i danas počiva negde duboko u njenoj unutrašnjosti.
IZVOR: sajt srbin.info
SLIKE: Facebook profili aktera teksta
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.