PROVERA BEBINOG SLUHA U MAMINOM STOMAKU

Izvor: Kurir, 05.Jun.2011, 14:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PROVERA BEBINOG SLUHA U MAMINOM STOMAKU

Zbog porasta broja dece koja imaju problem u verbalnoj komunikaciji, ponašanju i učenju, u ginekološkim klinikama i ginekološkim odeljenjima domova zdravlja će se uz ultrazvučni pregled obavljati i prenatalni slušni skrining, javlja Beoinfo.

Sekretarijat za zdravstvo je pokrovitelj tog projekta, a nosilac je Institut za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora „Đorđe Kostić".

Prema rečima Zorana Blagojevića, gradskog sekretara za zdravstvo, ti nalazi će >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << poslužiti za kontinuirano praćenje auditornog sistema deteta posle rođenja, a detektovane smetnje će ukazati koje bi majke trebalo uključiti u obuku za prenatalnu stimulaciju.

- U toku realizacije projekta predviđene su pripreme edukativnog tima i materijala, edukacija ginekologa i utvrđivanje modela ultrazvučnog aparata za obavljanje skrininga, prikupljanje i obrada rezultata i vođenje evidencije pacijenata, uz stalnu kontrolu dinamike izvršenja aktivnosti. Sprovođenje projekta „Prenatalni slušni skrining" je od velikog značaja za ranu prevenciju poremećaja sluha i govora i svakako će doprineti prevenciji invalidnosti kod dece, odnosno očuvanju zdravlja najmlađih - istakao je Blagojević.

Savremena istraživanja ukazuju da je za razvoj verbalne komunikacije, adekvatnog ponašanja i potencijala za učenje, čulo sluha od presudnog značaja, što obavezuje na stalno unapređenje preventivnih mera za rano detektovanje smetnji u razvoju sluha i primenu rane prenatalne stimulacije, za koju je neophodno obučiti buduću majku. Cilj projekta „Prenatalni slušni skrining" jeste unapređenje rane prevencije oštećenja auditivne percepcije i osnova razvoja govora, ponašanja, učenja i socijalizacije dece, u cilju razvoja zdravog potomstva.

U realizaciji projekta, Institut za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora sarađivaće sa predstavnicima Centra za unapređenje životnih aktivnosti, Institutom za ginekologiju Kliničkog centra Srbije i Ginekološko-akušerskom klinikom „Narodni front".

Podaci ukazuju da je u predškolskom uzrastu oko 60 odsto dece sa ovim problemima, koji kasnije mogu da se razviju u agresivno ponašanje, probleme u učenju, bolesti zavisnosti i drugo.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obavezan prenatalni slušni skrining trudnica

Izvor: Blic, 05.Jun.2011

U beogradskim ginekološkim klinikama i domovima zdravlja ubuduće će se, uz redovne ultarzvučne preglede trudnica, obavljati i prenatalni slušni skrining, koji će omogućiti rano otkrivanje i prevenciju poremećaja sluha i govora kod dece, saopsteno je danas iz Gradske uprave...Prenatalni slušni...

Nastavak na Blic...

Pregled sluha nerođene bebe

Izvor: Glas javnosti, 06.Jun.2011, 07:59

Zbog porasta broja dece koja imaju problem u verbalnoj komunikaciji, ponašanju i učenju, u ginekološkim klinikama i ginekološkim odeljenjima domova zdravlja će se uz ultrazvučni pregled obavljati i prenatalni slušni skrining, javlja Beoinfo...Sekretarijat za zdravstvo je pokrovitelj tog projekta,...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.