Kazna Eplu iz drugog ugla - svakom Ircu po 2.825 €

Izvor: B92, 30.Avg.2016, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kazna Eplu iz drugog ugla - svakom Ircu po 2.825 €

Iznos od 13 milijardi evra koji je EK naložila američkoj kompaniji Epl da plati zbog neplaćenog poreza čak 40 puta je veći od sume u prethodnom sličnom slučaju

U prethodnom slučaju, Komisija je po istom osnovu naložila jednoj kompaniji povrat poreza.

Trinaest milijardi evra izgleda kao ogromna suma novca za bilo koju državu, ali je za Republiku Irsku, koja je sa 4,6 miliona stanovnika jedna od najmanjih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << članica Evropske unije, taj iznos gotovo nepojmljiv, piše agencija AP.

Ako "Epl" na kraju plati Irskoj taj novac, to će biti jednako 2.825 evra po stanovniku. Kad bi taj novac legao u irski budžet, u potpunosti bi izbrisao deficit te zemlje u 2016. godini i budžet bi bio u plusu prvi put u poslednjih deset godina.

Rastuća irska privreda već sad beleži brzi rast ubiranja poreza od zaposlenih, poreza na promet i poreza od oko 1.000 kompanija koje imaju baze u Irskoj.

Prošle godine je Irska zabeležila rashode od oko 48,5 milijardi evra, od čega oko 13 milijardi evra na zdravstvo, što je jednako iznosu koji zvanični Dablin sada treba da traži od "Epla" na ime zaostalih poreza, ali je Irska imala i deficit od gotovo pet milijardi evra.

Evropska unija je danas saopštila da je Irska nezakonito odobrila američkoj kompaniji "Epl" poreske olakšice u iznosu od 13 milijardi evra i naložila zvaničnom Dablinu da povrati od te kompanije neplaćeni porez, plus kamate.

Komesarka EU za konkurenciju Margret Vestager je tim povodom izjavila da "države članice ne mogu da odobre poreske olakšice odabranim kompanijama. To je protivno propisima EU o državnoj pomoći".

Vestagerova je navela da je trogodišnja istraga pokazala da je Irska odobravala velikodušne poreske olakšice "Eplu" tokom niza godina, tako da je korporativni porez koji je ta kompanija plaćala na svoj profit ostvaren u Evropi pao sa jedan odsto iz 2003. godine na samo 0,005 odsto 2014. godine.

Evropska komisija je saopštila da "Irska sada mora da povrati neplaćeni porez od "Epla" za period od 2003. do 2014. u iznosu od 13 milijardi evra plus kamate".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.