250. jubilej naseljavanja Podunavskih Švaba

Izvor: 025info.rs, 27.Maj.2015, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

250. jubilej naseljavanja Podunavskih Švaba

Centralna proslava  250. jubileja od naseljavanja Podunavskih Švaba u Kljajićevo biće održana u subotu, 30. maja. Njoj će prisustvovati oko 70 nekadašnjih Kljajićevčana i njihovih potomaka iz Nemačke.

U okviru ove manifestacije pripremljen je program:

                 

Gosti iz Nemačke će boraviti u Srbiji od 29. maja do 1. juna 2015. godine, a u okviru posete će položiti vence na spomenike Podunavskim Švabama u Kruševlju >> Pročitaj celu vest na sajtu 025info.rs << i Gakovu, posetiti Apatin, Bačku Topola i Kelebiju. U crkvi u Bačkoj Topoli se nalaze zvona iz Kljajićevačke crkve kao i kipovi nekoliko svetaca, a u Kelebijisku crkvu su prenešene orgulje iz ovog mesta, koje su nakon 70 godina ponovo našle svoju upotrebu.

Važnost ove manifestacije tj. izuzetan značaj izgradnje mostova prijateljstva između nekadašnjih i sadašnjih stanovnika Kljajićeva prepoznao je i Grad Sombor, koji je povodom obeležavanja ovog jubilja finansijski podržao uređenje nemačkog groblja u Klajićevu. Organizaciju boravka nemačke grupe omogućilo je Udruženje Nemaca „Gerhard“.

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Pogledaj vesti o: Apatin,   Kruševac

Nastavak na 025info.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 025info.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 025info.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.