Svetski poznata ANTIVIRUS KOMPANIJA osumnjičena za saradnju sa RUSKIM OBAVEŠTAJCIMA

Izvor: Blic, 12.Jul.2017, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski poznata ANTIVIRUS KOMPANIJA osumnjičena za saradnju sa RUSKIM OBAVEŠTAJCIMA

Trampova administracija uklonila je juče “Kasperski lab” sa liste odobrenih zastupnika kojeg koriste vladine agencije za kupovinu tehnološke opreme, zbog sumnji da Rusija koristi ovu kompaniju za sajber bezbednost kako bi ušla u američku mrežu, piše Rojters.

Ovo je do sada najkonkretnija akcija protiv “Kasperskog”, čije je sedište u Moskvi. Američki obaveštajci i pravnici mesecima su sumnjali da je ova kompanija suviše blisko povezana sa neprijateljskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ruskim obaveštajnim agencijama koje su optužene za sajber napade na SAD.

Kasperski proizvodi uklonjeni su sa zvanične liste prodavaca za ugovore koji pokrivaju informaciono tehnološke usluge i digitalnu fotografsku opremu”, navedeno je u saopštenju  nezavisne državne Administracije za opšte usluge (GSA), uz dodatak da je ovaj korak preduzet nakon “pažljivog razmatranja”.

Vladine agencije i dalje će moći da koristi proizvode “Kasperski laba” kupljene van ugovornih procesa GSA.

Antivirusni program “Kasperski” popularan je u SAD i širom sveta. Ova kompanija je decenijama vodeća na tržištu sajber bezbednosti.

Iz kompanije “Kasperski” su saopštili da nisu primili nikakvu poruku od GSA ili bilo koje druge vladine agencije po pitanju svog statusa kao zastupnika.

“Kasperski lab nije povezan ni sa jednom vladom i ova kompanija nije, niti će ikada pomoći bilo kojoj vladi u svetu u pokušajima sajber špijunaže”, naveli su iz firme.

Takođe se dodaje da je “Kasperski” uhvaćen u sred geopolitičkog sukoba u kojem svaka strana pokušava da iskoristi njihovu kompaniju kao piona u svojoj političkoj igri”.

Rojters ističe da je skidanje “Kasperskog” sa liste obavljeno istog dana kada je “ABC njuz” izvestio da Trampova administracija razmatra implementaciju šire zabrane koja bi sprečila agencije da koriste softver ove kompanije.

KUCAJU NA VRATA HAKERIMA

Blumberg ukazuje na otkrivene unutrašnje mejlove kompanije iz 2009, u kojima se govori o tajnom projektu pokrenutom godinu dana ranije, softveru koji štiti klijente, uključujući rusku vladu, od DDoS napada, ali da je raspon ove usluge “otišao korak dalje”. Iz “Kasperskog” su potvrdili autentičnog tih mejlova.

“Kad se izjava izvadi iz konteksta, svaka manipulacija je moguća. Kasperski je uvek obezbeđivao potrebne proizvode i usluge vladama širom sveta, kako bi zaštitio organizacije od sajber pretnji, ali nema nikakve neetičke veze niti pripada bilo kojoj vladi, uključujući Rusiju”, istakla je kompanija u saopštenju.

“Projekat podrazumeva tehnologiju koja štiti od napada (filtere), te interakciju sa hosting provajderima (polaganje žrtve) i aktivne protivmere (o kojima ćutimo) itd,” navodi izvršni direktor firme Jevgenij Kasperski u spornom mejlu.

“Aktivne protivmere” je izraz koji koriste bezbednjaci, a često se odnosi na hakovanje hakera ili gašenje njihovih kompjutera malverima i drugim sredstvima. U ovom slučaju, međutim, “Kasperski” se odnosi na nešto veoma retko u bezbednosnim krugovima. Neimanovani izvor upoznat sa anti DDoS sistemom kompanije rekao je za Blumberg da se on sastoji iz dva dela – prvi podrazumeva tradicionalnu odbrambenu tehnologiju, dok je drugi nešto neobičniji – “Kasperski” obezbeđuje rusku Federalnu službu bezbednosti (FSB) podacima o lokacijama hakera u stvarnom vremenu i šalje te informacije stručnjacima koji prate snage FSB i ruske policije tokom racije.

-          To je ono o čemu “Kasperski” govori u mejlu – kaže taj izvor. – Oni ne samo što hakuju hakere, oni im kucaju na vrata.

VOĐA PROJEKTA BIVŠI OFICIR KGB

Vođa projekta je generalni zastupnik “Kasperskog” Igor Čekunov, bivši policajac i oficir KGB. On je ključni čovek za tehničku podršku FSB-u i drugim ruskim agencijama, navodi Blumberg izjave neimenovanih izvora. Još jedan radnik “Kasperskog” koji je išao u racije sa ruskim agentima je Ruslan Stojanov, čija je tehnologija podržala kompanijin razvoj anti-DDoS. Stojanov je prethodno radio u vladinoj jedinici za sajber kriminal. Blumberg podseća da su Stojanov i još jedan zvaničnik FSB uhapšeni u decembru zbog izdaje. U “Kasperskom” tvrde da je to bilo pre nego što je Stojanov radio kod njih.

Prošle godine Jevgenij Kasperski je objavio lansiranje bezbednosnog operativnog sistema KasperskiOS, napravljenog za sisteme koji kontrolišu električne mreže, fabrike, vodovod i drugu ključnu infrastrukturu. Američki obaveštajci su tada upozorili da bi ruski vladini hakeri mogli onesposobiti ove sisteme, a “Kasperski” je opovrgao ove navode.

Američka vlada nema nijedan dokaz koji povezuje “Kasperski” sa ruskim špijunskim agencijama, ističe Blumberg.

OKO 200 MILIONA "NESVESNIH" KORISNIKA

Blumberg navodi da ruski “Kasperski” ima oko 400 miliona korisnika širom sveta, a čak polovina njih možda toga i nije svesna. Pozamašni doseg tehnologije ove firme delom je rezultat ugovornih dozvola kojim se klijentima omogućava tiho embedovanje softvera u sve, od fajervola do osetljive telekomunikacione opreme – od kojih nijedno ne nosi ime “Kasperski”.

Većina kompanija za sajber bezbednost održava bliske veze s vladama, ali “Kasperski” pažljivo čuva svoj imidž nezavisnosti od uticaja Moskve. Saradnja “Kasperskog” sa ruskim obaveštajcima mogla bi da pokvari poslovanje firme u zapadnoj Evropi i SAD, gde je prošle godine zarađeno 374 od ukupno 633 miliona dolara koliko je kompanija ostvarila u svetu 2016.

Kremlj: Sankcije protiv ruske kompanije Kasperski politički motivisane

Uvođenje američkih sankcija ruskoj kompaniji Kasperski politički je motivisano i Rusija će učiniti sve da zaštiti interese te kompanije u inostranstvu, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi ruska agencija Tass.

- Naravno verujemo da se radi o politički motivisanoj odluci - rekao je Peskov.

- Žalimo zbog takvih odluka. Medjutim kompanija ima potrebne pravne načine da zaštiti svoje interese i naravno da će Rusija kao država činiti sve u svojoj moći da zaštiti interese naših kompanija u inostranstvu - dodao je Peskov.
Pogledaj vesti o: Kaspersky

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.