Učenike sludeo štrajk profesora

Izvor: 24sata, 23.Okt.2014, 00:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Učenike sludeo štrajk profesora

Umesto dogovorenog štrajka prosvetara zbog ionako niskih plata, u mnogim školama juče je vladao haos. Deo nastavnika nije držao časove, deo ih je držao skraćeno, a neki su predavali kao da protesta uopšte nema.

HAOS - Iako to nije bila namera prosvetara, cenu njihovog loše organizovanog protesta platila su deca. Sluđeni čitavom situacijom, đaci su u mnogim školama tumarali hodnicima ne znajući koji čas >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << imaju, a koji ne, da li treba da sede u školi ili da idu kući. Tako, recimo, 11 nastavnika u Prvoj beogradskoj gimnaziji uopšte nije predavalo, jedan je radio po skraćenim časovima od 30 minuta, a ostali su normalno držali časove.

- Trudio sam se da napravim takav raspored da đaci nemaju rupe između časova. U haosu sam, ne znam više gde mi je glava - kratko je prokomentarisao Aleksandar Andrejić, direktor Prve beogradske gimnazije.

U strahu od Ministarstva prosvete i sankcija koje bi mogli snositi, mnogi direktori i nastavnici nisu želeli da daju izjave. Đaci Zemunske gimnazije pak rado su pristali da opišu scenario kroz koji su prošli.

- Došli smo normalno u školu jer nam niko nije rekao da li će biti ili neće biti časova. Imali smo prvi čas, a onda su nam rekli da ipak idemo kući. Ne zna se ni ko pije ni ko plaća - pričaju sluđeni gimnazijalci.

Prema procenama sindikata, oko 800 škola juče je obustavilo nastavu ili držalo skraćene časove. Slični su podaci i u Ministarstvu prosvete, gde kažu da su 304 škole radile po skraćenim časovima, a da je njih 435 potpuno obustavilo rad. Na pitanje kako sprečiti da posledice trpe deca, u ministarstvu prebacuju odgovornost na direktore škola.- Direktori škola nadležni su da vode evidenciju o onima koji protestuju, kako protestuju, ali i da odluče da li će pokrenuti disciplinski postupak protiv kolega koje uopšte ne rade. Prosvetni radnici imaju pravo na štrajk, ali nemaju pravo na obustavu rada. Oni koji uopšte nisu držali časove mogu očekivati smanjenje zarada - kaže Zoran Kostić, pomoćnik ministra prosvete.

Škole su u obavezi da organizuju nadoknadu propuštenih časova, a kada i kako, odlučiće same.

„Nismo hteli da stvorimo haos“

PREGOVORI - Više od 2.000 članova četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika protestovalo je juče na Trgu Nikole Pašića u Beogradu. Prosvetari zahtevaju da budu izuzeti od smanjenja plata u vladinim merama štednje, kao i da se donese zakon o platnim razredima i otpočnu pregovori o kolektivnom ugovoru. „Nije nam bila namera da stvorimo haos, već naprotiv, da uvedemo red u sistem“, kaže za „24 sata“ Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika i najavljuje skraćene časove za novembar. U Novom Sadu rad su u potpunosti obustavile četiri škole, dok su časovi na 30 minuta skraćeni u 70 odsto škola.

Nastavak na 24sata...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.