Dopuna istrage ubistva Ćuruvije pri kraju

Izvor: Blic, 25.Dec.2014, 18:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dopuna istrage ubistva Ćuruvije pri kraju

Tužilaštvo za organizovani kriminal moglo bi uskoro da završi dopunu istrage za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije i podigne drugu, novu optužnicu, saznaje „Politika”. Iako tužilac Miljko Radisavljević nije želeo da potvrdi informaciju ovog beogradskog lista, pouzdani sagovornici kažu da je i pored štrajka advokata, tužilaštvo uspelo da obavi najveći deo dokaznih radnji koje je naložio sud ukidajući prvobitnu optužnicu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i tražeći da se istraga dopuni.

- Istraga još traje, a da li je privedena kraju i kada će biti podignuta nova optužnica ne mogu da najavljujem - odgovorio je novinarima „Politike” juče tužilac Radisavljević.

Slobodan Ružić, zastupnik dece ubijenog novinara kaže da zbog štrajka advokata nije prisustvovao poslednjim saslušanjima.

- Koliko sam upoznat, dopuna istrage je završena i uskoro bi mogla da bude podignuta nova optužnica - izjavio je advokat Ružić.

Prema saznanjima „Politike”, u sklopu dopune istrage nije obavljeno balističko veštačenje koje je, pored ostalog, izričito tražio sud kada je ukinuo prvu optužnicu. Sud je zahtevao da se veštačenjem utvrdi da li je u Ćuruviju pucano iz „škorpiona” sa prigušivačem. Tužilaštvo nije dalo naredbu za obavljanje ovog veštačenja. Tužilac Radisavljević nije želeo da odgovori na pitanje novinara „Politike” u vezi sa veštačenjem oružja.

Od nezvaničnih sagovornika čuli smo stav da nije moguće veštačiti da li je oružje koga nema korišćeno sa ili bez prigušivača. Poznato je da pištolj iz koga je pucano u Ćuruviju nije nađen. Za sada se ne zna da li će pre podizanja nove optužnice biti obavljeno ovo veštačenje.

U dopuni istrage obavljeno je sudsko medicinsko veštačenje povreda Branke Prpe. Saslušana je doktorka koja je pregledala Prpu, koju je jedan od ubica Ćuruvije udario u glavu. Utvrđeno je da je reč o lakšoj povredi.

Odmah pošto je 22. jula ove godine sud doneo odluku o vraćanju optužnice na dopunu, tužilaštvo je dalo nalog za da se obave nove dokazne radnje kako bi se ovaj posao okončao u što kraćem roku. Tužilaštvo je pozvalo i svedoke koji nisu na listi onih čije je saslušanje tražio sud, kada je ukinuo optužnicu.

Saslušanja su zakazana i u toku letnje pauze, zbog čega su branioci prekinuli godišnje odmore. Tada je saslušano nekoliko svedoka, ali je do zastoja u istrazi došlo kada je 17. septembra počeo štrajk advokata u čitavoj Srbiji, piše „Politika”.

„Politika” podseća da su se okrivljeni optužnicom koja je bila podignuta 6. juna, teretili da su iz niskih pobuda 11. aprila 1999. godine ubili novinara i vlasnika „Dnevnog telegrafa” Slavka Ćuruviju. Radomir Marković, bivši šef Resora državne bezbednosti sumnjiči se da je to delo izvršio u podstrekavanju, a ostali su optuženi kao saizvršioci.

Tužilaštvo navodi da je Ćuruviju ubio optuženi Miroslav Kurak ispalivši mu 12 metaka u leđa i u glavu, pucajući iz „škorpiona” 7,65 milimetara sa rastojanja od jednog i po metra. Njegov saučesnik, prema optužnici, bio je Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario Prpu kada je pokušala da se okrene.

Ubistvo se dogodio dan pošto je, kako je utvrdilo tužilaštvo, propao prvi pokušaj atentata.

Na novu optužnicu koju će tužilaštvo podići kada okonča dopunu istrage, odbrana će imati pravo da odgovori. Sud će potom doneti odluku o tome da li će ta optužnica postati pravosnažna, zbog čega se početak suđenja za ubistvo Ćuruvije za sada ne može predvideti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.