BHRT pred finansijskim kolapsom, zaposleni prete štrajkom

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Mar.2015, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BHRT pred finansijskim kolapsom, zaposleni prete štrajkom

Sindikat zaposlenih Bosanskohercegovačke radio-televizije (BHRT) organizovao je danas u Sarajevu protest zbog najave smanjenja plata i sve težeg materijalnog položaja novinara, tehničara i administrativnog osoblja tog javnog emitera.

Već godinama BHRT se bori s teškim uslovima poslovanja, a poslednjih meseci je prikupljanje pretplate dostiglo kritično nizak nivo, ugrožavajući time i nastavak rada kao i emitirovanje programa javnog servisa.

Kao jednu od "vatrogasnih" >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << mera uprava BHRT-a i generalni direktor Muhamed Bakarević najavili su, prenosi Hina, smanjenje plata zaposlenih za 15 odsto, što je izazvalo njihovo negodovanje.

Sa sindikatom su o tome vođeni načelni razgovori bez konkretnog dogovora, a nezadovoljni takvim ishodom zaposleni su se odlučili na štrajk upozorenja i upravi su uputili pismo u kojem ocenjuju kako smanjenje plata ne može biti izlaz iz sadašnje krize.

Upravi je, takođe, zamereno da snosi deo odgovornosti za trenutno stanje, uz sve ostale probleme prouzrkovane komplikovanim uređenjem BiH.

"Sindikat smatra da za postojeće stanje nije kriva samo država, već krivci sede i u ovoj kući. Tražimo da u iduća tri meseca ponudite program izlaska iz postojećeg stanja ili da u protivnom sami podnesete ostavku", navedeno je u pismu Upravi pročitanom na protestu u RTV Domu u Sarajevu.

Pored BHRT, u BiH postoje i javni RTV servisi na entitetskim nivoima, a svi oni se finansurahu iz pretplate koja se sve slabije prikuplja, iako zakon definiše da ona iznosi tek 7,5 konvertibilnih maraka (3,8 evra).

Polovina prikupljene pretplate izdvaja se za BHRT, a po 25 procenata za RTV Federacije BiH, odnosno RTV Republike Srpske.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.