Pitajte kada

Izvor: RTS, 12.Dec.2012, 10:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Pitajte kada"

RTS pokreće novu kampanju "Pitajte kada" za skraćenje procedure za dobijanje građevinskih dozvola. Jedan od glavnih činilaca koji utiču na lošiju ocenu poslovnog okruženja u Srbiji jeste spor i skup postupak dobijanja građevinskih dozvola. Za građevinsku dozvolu u Srbiji potrebno je 279 dana, 19 procedura i 20 različitih dozvola.

U dosadašnjim kampanjama RTS-a, ukazali smo na značajne teme i postigli odličan rezultate: Ministarstvo finansija ukinulo je 138 parafiskalnih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nameta, a Ministarstvo zdravlja redukovalo je broj potrebnih dokumenata za porodiljsko odsustvo i bolovanje duže od 30 dana. Od ove sedmice, u okviru medijskog sistema RTS-a, startuje nova kampanja "Pitajte kada", a tema je predugačka procedura za dobijanje građevinskih dozvola.

Jedan od glavnih činilaca koji utiču na lošiju ocenu poslovnog okruženja u Srbiji jeste spor i skup postupak dobijanja građevinskih dozvola. Za građevinsku dozvolu u Srbiji potrebno je 279 dana, 19 procedura i 20 različitih dozvola.

U studiji Svetske banke "Duing biznis" za 2012. godinu, po efikasnosti izdavanja građevinskih dozvola, naša zemlja je na 175. mestu od ukupno 183 zemlje.

Goran Rodić iz Odbora za građevinu PKS kaže da je to zbog korupcije koja se javila u našem društvu i nesposobnosti administrativnog kadra da brzo rešava probleme.

Unapređenjem postupka za izdavanje građevinskih dozvola smanjila bi se korupcija, povećale investicije i pokrenulo izgradnja, nalazi su studije Američke agencije za međunarodni razvoj: Projekat za bolje uslove poslovanja.

Džozef Lauter, direktor Projekta za bolje uslove poslovanja USAID kaže da svaki strani investitor koji želi da ulaže u Srbiji uzima u obzir nalaze relevantnih svetskih institucija poput Svetske banke i na osnovu toga se opredeljuje da li će uložiti u Srbiji ili na drugom mestu.

"Po našim saznanjima, postoje oni koji su odustali od investicija zbog katastrofalnog stanja u izdavanju građevinskih dozvola. U Americi, na primer, dobijate sve dozvole odjednom i od jednog službenika", kaže Lauter. 

U zapadnoj Evropi, građevinske dozvole dobijaju se za tridesetak do 50 dana, a u zemljama u okruženju dva puta brže nego kod nas.

"Neke opštine koje NALED pomaže su donele ozbiljne planove uređenja zemljišta i znamo da one nemaju dovoljno novca za sve planove, ali mogu za neke prioritete i zaneke industrijske zone da završe i onda doći strani investitori ako znaju da na jednom mestu mogu da dobiju sve dozvole u kratkom vremenskom roku", rekao je Toplica Spasojević iz NALED-a.

Edip Šerifov, predsednik opštine Zvezdara kaže da su ljudi čekali za osnovne građevinske dozvole minimum 90 dana.

"Mi smo ovim promenama u našoj opštini to smanjili za 50 posto i ubrzali smo proces izdavanja građevinskih  dozvola u našoj opštini, napravili smo jedan centralizovan šalter", rekao je Šerifov.

Preporuka USAID-a da osnuje radnu grupu za izmene Zakona o planiranju i izgradnji, što bi pomoglo građevinskoj industriji, prihvaćena je, rečeno je RTS-u u Ministarstvu građevine i urbanizma, a izmene Zakona mogu se očekivati do juna sledeće godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.