Radikali ostaju bez Kikinde,  Apatina, Bačke Palanke...

Izvor: Blic, 25.Jul.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radikali ostaju bez Kikinde, Apatina, Bačke Palanke...

Odbornici Socijalističke partije Srbije formiraće koalicije sa demokratama u svim opštinama gde su trenutno na vlasti sa radikalima i narodnjacima, saznaje „Blic". Opštinski odbori SPS moraće da raskinu koalicije sa SRS i DSS, a zadatak da ih ubedi u to ima Dušan Bajatović, koji je sporazum o formiranju vlasti i na opštinskom nivou postigao sa Bojanom Pajtićem.

SVM na kvoti radikala u Apatinu

U vladajućoj većini u Apatinu je i Savez Vojvođanskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Mađara Ištvana Pastora. Oba odbornika iz Pastorove stranke, Peter Ištvan i Šandor Čikoš, potpisali su koalicioni sporazum sa SRS, po kojem su dobili mesta u skupštinskim savetima i mesto u opštinskom veću, koje je u koalicionom sporazumu između SRS i SPS pripalo radikalima. Prema sporazumu između SVM i SRS radikal, član opštinske vlade, podneo je ostavku u korist Mađarske koalicije.

Kako saznajemo, kao motiv za raskidanje koalicije javnosti će biti ponuđeno to što u ovim opštinama nije bilo značajnijih stranih investicija. Pajtić i Bajatović dogovorili su se da promena vlasti u ovim opštinama bude pokušana već na prvim sledećim sednicama lokalnih parlamenata.

Kao najava raskidanja koalicija SPS i SRS na lokalu poslužio je obrt u opštini Titel. U ovoj opštini koalicija socijalista, radikala i narodnjaka ozvaničena je još 29. maja, izabrani su opštinski čelnici, ali je na novoj sednici prošle nedelje formirana vlast demokrata i socijalista. Slične promene očekuju se u Apatinu, Kovinu, Kikindi, Temerinu, Bačkoj Palanci i Beočinu, a jedino je neizvesno da li će prekomponovanje uspeti u Vrbasu.

U skupštini opštine Apatin, koju čini 29 odbornika, vladajuću većinu odmah posle izbora formirali su socijalisti sa 11 odbornika, SRS sa devet i dva predstavnika Mađarske koalicije.

Izvori „Blica" bliski Bajatovićevom kabinetu navode da je predsednik apatinske opštine Živorad Smiljanić (SPS) već u koaliciji sa DS na pokrajijnskom nivou, kao poslanik u Skupštini Vojvodine.

- Čeka se samo da predsednik opštinske skupštine Milan Škrbić (SRS) zakaže sednicu lokalnog parlamenta na kojoj će biti obelodanjena nova većina - kaže naš izvor.

Pajtić: SRS nije budućnost

Budućnost Srbije zavisi od snažnog mehanizma podrške evropskim integracijama, od lokalnog do nacionalnog nivoa, a SRS to nikako ne može da bude - rekao je Bojan Pajtić i naglasio da je u 38 od 45 opština u Vojvodini pobedila Lista za „Evropsku Vojvodinu".

Budući da je nova većina SPS, DS, G17 i tri odbornika grupa građana već izvesna, predsednik apatinske skupštine odugovlači sa zakazivanjem sednice. Škrbić se pravda brigom za kvorum i kaže da će sednicu zakazati pošto se stvore tehnički uslovi „pošto je najveći deo odbornika na godišnjem odmoru".

Predsednik pokrajinske vlade dao je rok socijalistima da raskinu koalicije sa radikalima i narodnjacima do septembra, kada se očekuje promena vlasti i u Kikindi. Kako saznajemo, predsednik kikindskog parlamenta Svetislav Vukmirica (DSS) takođe će pokušati da odugovlači zakazivanje sednice i tako produži vlast svoje koalicije u Kikindi. Vukmirica je najavio da će opstanak sadašnje kolicije braniti svim sredstvima pošto, kako kaže, „insistiranje da se vlast sa republičkog nivoa preslika na opštine znači otimanje vlasti na silu".

Za čelne funkcije u kikindskoj skupštini opštine viđeni su Jagoda Tolicki (DS) i Stevan Grbić (SPS). Sadašnjeg predsednika opštine radikala Branislava Blažića, kako su dogovorile demokrate i socijalisti, zameniće lider kikindskih demokrata Branislav Bajić, inače sadašnji načelnik Severnobanatskog orkuga.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.