Zrenjanin: Šah sa tradicijom od preko sto godina

Izvor: Radio 021, 22.Nov.2014, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zrenjanin: Šah sa tradicijom od preko sto godina

Međunarodni šahovski turnir, kojim se obeležava 135. godina šaha u Zrenjaninu, značajan je gradski jubilej, istakao je zamenik predsednika Skupštine grada Zrenjanina Ljubomir Stanisavljev.

"Grad Zrenjanin je s toga podržao ovaj turnir jer pokušava da na najblji način brine o sportu i sportistima koji mogu da doprinesu boljoj slici Zrenjanina. Lokalna samouprava želi da ovaj grad odiše kvalitetnim sportom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kao što je to bilo i u prošlosti", rekao je Stanisavljev.

Predsednik Šahovskog saveza Zrenjanin Saša Samolovac izrazio je tokom otvaranja turnira u šahu zadovoljstvo što na ovom turniru, koji će trajati nedelju dana, učestvuje veliki broj šahista i to ne samo iz Srbije.

Milorad Bjelogrlić je okupljenima rekao da se šah, koji je jedno vreme bio zapostavljen, ponovo vraća na scenu i na tome zahvalio lokalnoj samoupravi.

Branko Onjin, istoričar, i sekretar šahovskog saveza Zrenjanina, kazao je da je aprila 1879. godine osnovan Velikobečkerečki šahovski klub na inicijativu Jožefa Noje, prvog šahovskog majstora, a da postoji podatak da je još 1801. godine održan prvi šahovski turnir. "Značajno je reći da Zrenjanin ima 12 sportskih grana koje su starije od sto godina, a među njima je i šah kao jedna od najstarijih", rekao je Onjin.

Predsednik šahovksog saveza Vojvodine Miroslav Kopanja izrazio je zadovoljstvo što je Grad Zrenajnin prepoznao šah kao sport koji, kako je naveo, priprema deču za život i što iz tog grada veliki broj dece osvaja kadetska prvenstva Vojvodine i Srbije. On je podsetio da se 135 godina ne obeležava samo u Zrenjaninu, već i Srbiji i da je 23. novembar proglašen kao Dan šaha u Srbiji, a da je 23. novembra 1879. godine prvi put odigran turnir.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.