Zrenjanin: Centar za talente u saniranoj Pupinovoj kući

Izvor: Radio 021, 28.Jul.2016, 08:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zrenjanin: Centar za talente u saniranoj Pupinovoj kući

Regionalni centar za talente biće smešten u Pupinovoj kući u Zrenjaninu, u naselju Mala Amerika, a već je započeta sanacija objekta.

Zahvaljujući sredstvima iz projekta "Zajednici zajedno", počela je obnova krovne konstrukcije na objektu koji zauzima površinu od oko 400 kvadratnih metara. Ovaj posao podrazumeva kompletnu zamenu crepa i obnovu drvenih delova krova.

"Kuća se nalazi pod zaštitom zbog čega smo, prilikom izrade projekta obnove, prvo zatražili >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << mišljenje Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Ideja je da objekat ima turističko - edukativni karakter, odnosno da na oko stotinu kvadrata budu smešteni spomen - soba Mihajla Pupina, manja suvenirnica, multimedijalna sala, a deo prostora biće namenjen Regionalnom centru za talente i drugim udruženjima koja se bave promocijom nauke", objašnjava sekretar Regionalnog centra za talente i koordinator projekta obnove Pupinove kuće Robert Sabo.

On očekuje da ova kuća bude i nezaobilazna lokacija đačkih ekskurzija kojih je sve više u gradu u poslednje vreme.

Naučnik svetskog glasa Mihajlo Pupin proglašen je 1928. godine za počasnog građanina Velikog Bečkereka, kasnije Zrenjanina. Ovde je kupio i kuću, koju je koristio njegov sestrić Mihajlo Olćan. Država je 1948. konfiskovala kuću, a u katastru je i danas veliki naučnik ubeležen kao njen vlasnik.

Autor: Dnevnik
Pogledaj vesti o: Zrenjanin

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.