Sutra protesti zbog rehabilitacije Milana Nedića

Izvor: Radio 021, 07.Feb.2016, 19:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra protesti zbog rehabilitacije Milana Nedića

Organizacija Antifašistička akcija organizovaće u ponedeljak u četiri grada Srbije proteste zbog procesa rehabilitacije Milana Nedića, predsednika kvislinške vlade u vreme nacističke okupacije tokom Drugog svetskog rata.

Jednočasovne protestne akcije biće organizovane u Beogradu, Zrenjaninu, Kraljevu i Šapcu, tačno u podne.

Okupljenim građanima biće emitovan "Ulični radio", sa kojeg će se čuti uredbe, depeše, govori iz Nedićeve Srbije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kao i druge informacije u odnosu na rehabilitaciju i povodom procesa koji je u Beogradu zakazan za taj dan.

"Na ovaj način želimo da iskažemo neslaganje i kritiku zbog ove pogubne rehabilitacije, za koju smatramo da je u službi nacističke ideologije kojom se pokušava manipulisati javnost i vrši prekrajanje istorije, a čime se urušava temelj antifašizma i antifašističke borbe", piše u saopštenju. Podseća se na Nedićevu ulogu u potpisivanju Trojnog pakta, rasnim depešama, govorima, uredbama za hapšenje, oduzimanju imovine i obezbeđivanju logora u tadašnjoj Srbiji, kao i na Nedićev "doprinos" holokaustu Jevreja, Porajmosu Roma i masovnim zatvaranjima i streljanjima antifašista.

Antifašistička akcija je optužila Vladu Srbije, Ministarstvo pravde, premijera Aleksandra Vučića i predsednika Srbije Tomislava Nikolića da ignorišu ovaj i bliske slučajeve, koji su kako se navodi, "apsurd" u novijoj istoriji Balkana i Evrope. "Ovaj prećutni pristanak vodećih političara uzrokuje nova prekrajanja istorijske istine i podgreva neofašizam u društvu, posebno kod mladih", stoji u saopštenju.

U Višem sudu u Beogradu sutra bi saslušavanjem svedoka trebalo da bude nastavljen postupak pravne rehabilitacije predsednika pronacističke Vlade Srbije za vreme okupacije u Drugom svetskom ratu Milana Nedića.

Autor: Beta
Pogledaj vesti o: Zrenjanin

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Protesti antifašista zbog procesa rehabilitacije Milana Nedića

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 07.Feb.2016

Organizacija Antifašistička akcija organizovaće u ponedeljak u četiri grada Srbije proteste zbog procesa rehabilitacije Milana Nedića, premijera u vreme nacističke okupacije tokom Drugog svetskog rata...Kako je najavljeno protestne akcije trajaće sat i po i biće organizovane u Beogradu, Zrenjaninu,...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.