Izvor: Magyar Szó, 16.Dec.2014, 19:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne treba sahraniti Radio Suboticu!

Do jula sledeće godine će se završiti privatizacija Radio „Subotice” i brojnih drugih radio-stanica, među kojima je i radio iz Bačke Topole, Novog Kneževca, Kikinde i Zrenjanina. Kakva sudbina očekuje Radio „Suboticu” i ove druge stanice, da li ih nacionalni saveti mogu spasiti, pitanja su na koje je „Mađar so” potražio odgovor od nadležnih.

Erne Nemet, glavni urednik mađarske redakcije Radio „Subotica”, >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << kaže da ih slušaoci zovu, pitaju o budućnosti radija i pružaju im podršku. „Teška je bila ova godina, kolege je neizvesnost iscrpila; nekoliko njih je otišlo u inostranstvo. Mora se sagledati kako se tačno može rešiti sudbina radija. Jedno je sigurno; u tom procesu ulogu mora imati i Nacionalni savet mađara. Mora se uzeti u obzir više zakona, a to će dati zadatak i Savezu vojvođanskih mađara, na čiju pomoć računamo. Nije dovoljno samo zadržati radio, mora se osigurati i novac za njegovo funkcionisanje”, kaže Nemet, naglašavajući da je proteklih godina Radio „Subotica” nazadovao i u pogledu broja saradnika, ali i tehnički. Ove godine, u februaru, se zapalio miks pult tokom emitovanja dnevnika… „Da budem iskren, ja glasam za privatizaciju. Dosta je bilo sedam godina neizvesnosti. Ne želim da se ponovo donese odluka da se odustane od privatizacije i da posle dođe neka nova vlast koja će sve početi ispočetka. Definitivno se mora rešiti sudbina Radio „Subotice”, da napokon dobijemo neku viziju. Nažalost pre dve godine, tadašnja opozicija je napala odluku da NSM bude suosnivač Radija „Subotice”. Da se to tada prihvatilo, sada ne bi postojala opasnost od nestanka radija. Verujem u ideju da bi se deljenjem akcija radija radnicima mogla oformiti fondacija, koja bi uz pomoć nacionalnih saveta mogla da funkcioniše. Od raznih konkursa se ne može osigurati konstantan rad. Mislim da postoji otvorenost u NSM-u prema ovoj ideji i zbog toga sam i prihvatio da kao nestranačka ličnost učestvujem u radu NSM-a, kao kandidat Mađarske sloge”, kaže Nemet, dodajući da bi bilo „sasvim čudno” ukoliko bi se u Srbiji dozvolilo da Radio „Subotica” dospe u ruke jedne desničarske organizacije. „Ukoliko bi se to dogodilo, pokušali bismo osnovati potpuno nezavisnu, samostalnu stanicu”, dodao je Nemet.

Gradonačelnik Subotice, Jene Maglai, je naglasio da je grad porteklih godina učinio sve da bi spasao svoj radio, ali odavde se više ne može nazad. „Sa teškim borbama smo do sada uspevali zaustaviti ovaj proces. Mi i dalje mislimo da Radio „Subotica” ne treba da se privatizuje, ali je zahtev Zapada bio da se privatizacija medija izvrši. Mi kao lokalna samouprava nemamo nikakvog manevarskog prostora; jedino što možemo učiniti jeste da kažemo svoje mišljenje”, izjavio je Maglai.

Poslanik SVM-a, Balint Pastor, je u izjavi za „Mađar so” podsetio da su mediji, čija se privatizacija vrši sada, bili privatizovani još 2007. godine, sve stanice bi delile sudbinu somborskog i kulskog radija, jer tadašnji zakon nije imao nikakve garancije za zadržavanje emisija na jezicima nacionalnih manjina. „Kada je prihvaćen set medijskih zakona, kao rezultat pregovora sa ministarstvom su ugrađene garancije koje sa jedne strane deluju zastrašujuće za potencijalne privatizatore sa nečasnim namerama, a sa druge strane pružaju ozbiljne garancije za opstanak emisija. Nije istina da se programska šema privatizovanih medija mora zadržati samo dve godine, jer zakon nalaže održavanje iste najmanje pet godina. Ovaj pasus u prvobitnoj formi zakona nije postojao, a ugradio se u tekst pravne regulative zahvaljujući SVM-u”, naglašava Pastor. Poslanik SVM-a misli da činjenica da se izvestan gospodin Kulačanin javio za kupovinu svih medija sa sedištem u Vojvodini, ne znači istovremeno da će on kupiti i Radio „Suboticu”, on je poslao pismo namere, a to ne znači da će on biti jedini učesnik u procesu privatizacije, jer će na aukciji moći prisustvovati i lica koja ne pošalju ovakvo pismo Agenciji. „Poručujem svima da se Radio „Subotica” ne treba sahranjivati. Što se tiče Demokratske zajednice vojvođanskih mađara i njenih primedbi na privatizaciju, moram da istaknem, da bi mi bilo veoma drago da je DZVM početkom leta, sa svojom stručnošću, potpomogao da se ugradi što više garancija u zakone, u cilju zaštite manjinskih prava. Mi smo ugradili najveće moguće garancije. Mi smo i tokom leta govorili da mislimo da je privatizacija medija loše rešenje, ali pošto su međunarodne organizacije nažalost podržale istu i pošto nismo imali podršku ni u parlamentu, privatizacija je postala nužnost. Naš je zadatak sada da tokom sledećih meseci učinimo sve da na aukciji prisustvuju i zainteresovani, čiji je cilj razvijanje Radio „Subotice”, i drugih radija u pokrajini, misleći prvenstveno na stanice koje emituju program i na mađarskom jeziku”, naglašava Pastor, dodajući da se sa neozbiljnim zahtevima, kao što je preuzimanje osnivačkih prava, ne može baviti. „Pitam gospodu šta bi trebalo SVM da uradi sa srpskim i hrvatskim redakcijama Radija „Subotice”, da li je trebalo da finansiramo i rad tih redakcija?”. Pastor naglašava da je velika zbunjenost u redovima DZVM, koja je sa jedne strane više puta prijavila NSM da je medije uzela pod svoju kontrolu, a sad zahteva da NSM preuzme osnivačka prava Radija „Subotice”. „Oni koji su više puta prijavili NSM državnim organima zbog toga što je savet pomagao mađare, nemaju moralno pravo da izdaju zadatke ni SVM-u ni NSM-u”, kaže Pastor.

Predsednik NSM-a, Jene Hajnal, kaže da Savet ne treba da razmišlja o mogućnosti da, kao pravno lice, učestvuje u aukciji za Radio Suboticu. „U programu liste „Mađarska sloga” smo izjavili da će status Radija „Subotice”, kao jedne od najomiljenijih i najslušanijih radija koji emituje program na mađarskom jezuku, biti rešavan u okviru rešavanja statusa vojvođanskih mađarskih elektronskih medija. U vezi zahteva DZVM, Hajnal kaže da je najozbiljniji zadatak NSM-a da u maksimalnoj mogućoj meri zaštiti interese nacionalne zajednice vojvođanskih mađara. Na pitanje dal i bi NSM učinio nešto ukoliko bi Radio „Suboticu”, i ostale radio emitore u Bačkoj Topoli i Novom Kneževcu, zaista htela da kupi otvoreno desničarska osoba, Hajnal odgovara da medijska strategija NSM-a nalaže zaustavljanje daljeg gubitka medijske teritorije nacionalne zajednice vojvođanskih mađara. „Mislim da pitanje mađarskih radijskih emisija možemo rešiti i bez podizanja tenzija; radimo na tome kao što smo radili i prilikom usvajanja seta medijskih zakona”, naglašava Hajnal.

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.