Male boginje, velika opasnost

Izvor: RTS, 01.Apr.2015, 19:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Male boginje, velika opasnost

Sve više obolelih od malih boginja. Posle Šapca, Zrenjanina, Novog Sada, Subotice i Beograda, epidemija malih boginja proglašena je i u Nišu.
Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut", u Nišu, virus morbila potvrđen je kod 13 osoba, a sumnja se da je obolelo trideset sedmoro. Od početka epidemije, male boginje su laboratorijski potvrđene kod 210 osoba, a obolelo je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 313.

I umesto da ove godine Srbija bude proglašena za jednu od zemalja u kojoj su male boginje iskorenjene, stručnjaci upozoravaju da se suočavamo s najvećim brojem obolelih u poslednjih deset i više godina.
Među obolelima u Nišu su bebe, deca predškolskog i školskog uzrasta, studenti i osobe starosti do 50 godina, a male boginje je dobio i jedan lekar.
Profesor Zoran Veličković iz Instituta za javno zdravlje u Nišu kaže da najveći broj onih koji su zahvaćeni epidemijom pripada kategoriji nevakcinisanih.
"Za više od pola nemamo nikakve podatke, jer građani nemaju naviku da čuvaju kartone vakcinacija. Što se tiče mlađeg uzrasta – poražavajući su podaci, samo dvoje njih je primilo jednu dozu vakcine", kaže Veličković.
Kalendar obavezne vakcinacije u Srbiji obuhvata i MMR vakcinu, koja se daje u drugoj godini, odnosno bebama od 12 do 15 meseci, i koja je zaštita od morbila, rubeole i zauški.
Stručnjaci poručuju da je besplatna vakcinacija protiv malih boginja obavezna više od 40 godina. Međutim, posledica za roditelje ako odbiju vakcinaciju deteta – nema, iako male boginje mogu da budu velika opasnost.
Profesor Dragan Ilić, direktor Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut", kaže da imaju analizu obuhvata dece vakcinacijom za 2014. godinu, koja govori da obuhvat svim vakcinama pada u odnosu na prethodnu godinu.
"Posebno je to važno za MMR vakcinu i obuhvat je u Nišu tek nešto preko 50 odsto", kaže Ilić.
Male boginje – morbile u Srbiju su stigle u novembru prošle godine, a uneli su ih studenti iz Republike Srpske. Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Batut", među 210 potvrđenih slučajeva najveći broj obolelih je uzrasta od 20 do 30 godina.
"Od toga je važna informacija da ih je više od 70 bilo hospitalizovano. Mi nismo imali smrtne ishode, ali Nemačka jeste", kaže Ilić.
Male boginje su zarazna bolest, koja se u početku manifestuje kijanjem i povišenom temperaturom, mučninom u stomaku, osipom i kašljem, a kasnije može da izazove i tuberkulozu i akutno zapaljenje mozga.
U nerazvijenim zemljama od morbile se relativno često umire, a u Evropi male boginje odnesu po jedan život na hiljadu osoba.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.