Dilema domaca: Luksuz ili zezanje

Izvor: 24sata, 03.Sep.2014, 01:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dilema domaca: Luksuz ili zezanje

Konkurs za prijem brucoša u studentske domove traje do 15. septembra, dok će stariji studenti konkurisati od 15. septembra do kraja oktobra. U osam domova u Novom Sadu ima mesta za 2.663 studenta, plus 208 u domu u Zrenjaninu i 143 u domu u Somboru. Cena smeštaja u domu prve kategorije je 1.860, a druge 1.430 dinara.

SOBA - Stariji domci zbunjenim ali uzbuđenim brucošima rado prepričavaju svoje studentske dogodovštine. >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << Iako spadaju u najlošije, domovi druge kategorije “Veljko Vlahović” i “Slobodan Bajić” najbliži su menzi, fakultetima, ali i centru grada. Žale se studenti na zajedničku kuhinju i kupatilo koje deli četvoro studenata. Ali, u ovim domovima je najbolje druženje, a fontana ispred domova već generacijama predstavlja kultno mesto za izlazak.

Tu, kod fontane, Bosanci i Crnogorci zajedno pevaju, a Hercegovci i Vojvođani se prepiru ko pravilno izgovara reči. Jednoglasni su samo da trenutke sa fontane neće zaboraviti. Da noću zna da bude uzbudljivo, tvrdi i Marija Simin, koja je čak dva puta ostala bez donjeg veša.

- Živim u prizemlju i na prozoru sam napravila mali štrik. Kada ručno operem veš, tu sam ga kačila. Međutim, dva puta sam ostala bez svih gaćica! Lopov mi je ostavio samo jedne - jadikuje, ali se i smeje Marija.

Domovi A, B i najnoviji C, prema rečima studenata, spadaju u najbolje. Iako udaljeniji od fakulteta i menze, u njima su, kažu, uslovi odlični. Suzana Stojićević već tri godine živi u C-domu.

- Do fakulteta mi kroz Limanski park treba maksimum 20 minuta, ali mi je zato Štrand odmah tu. Ovde je mirno, a prednost C-doma je što svaka soba ima mini-kuhinju sa ringlom i frižiderom, dom ima teretanu, a jedino mi i “Feješ Klara” imamo i veš-mašine - kaže Suzana.

NS studentski domovi

Dom - Kapacitet

“Slobodan Bajić” 758

“Veljko Vlahović” 340

“Živojin Ćulum” (A-dom) 372

“Car Lazar” (B-dom) 372

“Nikola Tesla” (Novi C-dom) 350

“Sajmište” 262

“23. oktobar” 139

“Feješ Klara” 120

“Mihajlo Predić” (Zrenjanin) 208

“Dr Zoran Đinđić” (Sombor) 143

Potrebna dokumenta

1. Prijava na konkurs

2. Uverenje o upisu prve godine / uverenje o redovnom studiranju na teret budžeta

3. Overene kopije ili original svedočanstava za sve razrede srednje škole / uverenje o prosečnoj oceni tokom studija

4. Uverenje o prihodima po članu porodice studenta, od 1. januara do 30. juna tekuće godine

Cene u menzama

Obrok - Budžet - Samofin.

Doručak 40 - 95

Ručak 72 - 205

Večera 59 - 175

Nastavak na 24sata...






Povezane vesti

Novi Sad: Počela trka za mesto u domu

Izvor: Blic, 03.Sep.2014

Konkurs za prijem dokumenata u studentske domove za brucoše trajaće do 15. septembra, a studenti ostalih godina konkurisaće od 15. septembra do kraja oktobra...U osam domova u Novom Sadu mesta ima za 2.663 studenta, plus 208 mesta u domu u Zrenjaninu i 143 mesta u domu u Somboru...Iako spadaju u najlošije,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.