Zamrznuta odluka o premeštanju Tesline urne

Izvor: B92, 08.Mar.2014, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zamrznuta odluka o premeštanju Tesline urne

Predsednik Privremenog organa Siniša Mali izjavio je danas da je gradska vlada "zamrzla odluku" o izmeštanju urne sa posmrtnim ostacima Nikole Tesle iz tog muzeja, na plato kod hrama Svetog Save.

PROČITAJTE:

Strasti oko Tesline urne se ne smiruju (VIDEO)

Naslednici Tesle traže da oni odlučuju

Teslini ostaci u hramu - dokaz srpstva?

Naučnici: Ostavite Teslu na miru! >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Zamrzli smo odluku o izmeštanju urne, dok se ne formira nova vlada", kazao je Siniša Mali novinarima na početku demontaže koloseka Glavne železničke stanice Beograd.

Mali je 28. februara sa patrijarhom Irinejem i ministarkom energetike Zoranom Mihajlović potpisao sporazum o prenosu urne s pepelom Nikole Tesle u Hram svetog Save na Vračaru.

Takvoj odluci usprotvio se Muzej Nikole Tesle, čiji je Upravni odbor podsetio da posmrtni ostaci koji su proglašeni za kulturno dobro ne mogu biti sahranjeni na groblju ili biti izloženi na drugom mestu izvan ustanove zaštite.

Da podsetimo, danas je u podne ispred Muzeja Nikole Tesle počeo protestni skup "Odbranimo Teslu" protestni skup "Odbranimo Teslu", u organizaciji pokret "Spasimo nauku" i koordinatora fejsbuk stranice "Ostavite Teslu na miru".

Protest su do sada podržali: Igor Rill (urednik National Geographic Srbija), Rodoljub Šabić, Bojana Maljević (glumica), Branko Kovačević (dekan Elektrotehničkog fakulteta), Nikola Božić (Istraživačka stanica Petnica), Minja Bogavac (dramaturg), Dragan Ilić i Gorica Nešović (emisija Buđenje, Radio Beograd 1), Branislav Trifunović (glumac), Tatjana Tagirov (novinarka), Zoran Kesić, Muharem Bazdulj (pisac), Slaviša Lekić (novinar), Kristina Kovač (kompozitorka), Lino Veljak (profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu), Dragoljub Petrović (novinar), Srbijanka Turajlić.

Uskoro više informacija o dešavanjima na protestnom skupu…
Pogledaj vesti o: Slava Sveti Nikola

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zamrznuta odluka o premeštanju Tesline urne

Izvor: B92, 08.Mar.2014

Predsednik Privremenog organa Siniša Mali izjavio je danas da je gradska vlada "zamrzla odluku" o izmeštanju urne sa posmrtnim ostacima Nikole Tesle iz tog muzeja, na plato kod hrama Svetog Save...PROČITAJTE:..Strasti oko Tesline urne se ne smiruju (VIDEO)..Naslednici Tesle traže da oni odlučuju..Teslini...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.