Stiže novi lek protiv raka, efikasniji od svih!

Izvor: Telegraf.rs, 31.Okt.2014, 07:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stiže novi lek protiv raka, efikasniji od svih!

Revolucionarna pilula je pravo čudo. Kako tvrde njeni tvorci ona može u potpunosti da uništi ćelije nekih od najozloglašenijih vrsta raka

Supstanca po imenu OTS964, mogla bi da predstavlja čudotvorni lek za neke vrste raka. Trebalo bi da se uzima u obliku pilule ili putem injekcije, a do sada se pokazalo da je u mogućnosti da u potpunosti iskoreni kancerogene ćelije pojedinih vrsta tumora.

Eksperimenti su, do sada, uspešno obavljeni na miševima >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << zaraženima ljudskim rakom, a na ljudima će klinička istraživanja već iduće godine. Nekoliko tipova raka, poput raka pluća, dojke, mozga, jetre i bešike, sadrže protein TOPK koji je neophodan ćelijama raka da se dele.

Foto-ilustracija: Profimedia

Lek funkcioniše tako što blokira spomenuti protein, tako što direktno na njega cilja, izbegavajući da pogodi zdrave ćelije. Upravo zbog toga, negativnih nuspojava gotovo da i nema.

- Utvrdili smo molekularnu metu za ovaj lek pre 10 godina, ali nam je trebalo gotovo deceniju da nađemo efikasan način da je inhibiramo – kazao je autor istraživanja dr. Iusuke Nakamura i dodao da se radi o leku koji zaista obećava.

Foto-ilustracija: SXC.hu/tinpalace

Nakon što su lek ubrizgavali u zaražene miševe dva puta nedeljno, tri nedelje, tumori su u potpunosti nestali kod pet od šest miševa. Lek je bio još efikasniji kada je bio u obliku tablete, jer je tada izlečio sve miševe. Miševi koji su uzimali lek u tableti imali su manji broj belih krvnih zrnaca, ali svi su se u potpunosti oporavili u roku od dve nedelje.

Nakamura napominje da su svi isprobani lekovi do sada samo zaustavljali širenje raka, ali je prava retkost da ga u potpunosti iskoreni. Efikasnost ovog leka na drugim vrstama raka još se uvek istražuje.

(Telegraf.rs / Medical XPress)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.