Mađari smanjuju penzije komunistima

Izvor: B92, 26.Okt.2011, 06:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađari smanjuju penzije komunistima

Budimpešta -- Poslanici mađarske vladajuće Fides partije predložiće u parlamentu da se bivšim funkcionerima komunističkog režima smanje penzije,

Te penzije su, inače, vrlo često višestruko veće od državnog proseka koji iznosi 300 evra.

Bivši funkcioneri imaju velike penzije pre svega jer su sami sebi dodeljivali ogromne plate, pa aktuelna mađarska politička elita pokušava da ispravi to 20 godina od rušenja komunističkog režima.

Radi se o >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nekoliko hiljada bivših visokih funkcionera režima Mađarske socijalističke radničke partije, a sada penzionera. Do 1987. godine u Mađarskoj je, naime, bilo oko 5.700 ljudi koji su zauzimali vodeće pozicije u komunističkom režimu.

Vlada odbacuje kritike da je zakon sada na dnevnom redu samo da bi se skrenula pažnja sa mera štednje i povećanja poreza koji su morali biti uvedeni, navodeći da se o tom zakonu razgovaralo još prošle godine, ali da je u međuvremenu bilo neophodno obaviti konsultacije sa istoričarima i ekspertima.

Predlog su podržale četiri od ukupno pet mađarskih parlamentarnih stranaka, a protiv je samo Socijalistička partija koja je formirana iz redova bivših komunista koji su vladali zemljom.

U Fidesu kažu da bi na penzije bivših režimskih fukcionera trebalo uvesti "reparacione takse", kako bi se izjednačili sa penzijama ostalih Mađara koji žive daleko skromnije od njih.

Marija Vitner iz Fidesa, koja je predložila zakon, kaže da bi sav novac koji se na taj način prikupi trebalo da bude dat učesnicima antisovjetske pobune 1956. godine.

Vitnerova je 1957. godine bila osuđena na smrt zbog učešća u pobuni protiv sovjetskih vlasti, ali joj je kasnije kazna preinačena u doživotnu robiju, ali je ipak oslobođena 1970. godine.

Slično smatra i šef jedne od frakcija unutar Fidesa u mađarskom parlamentu Janoš Lazar. "Oni moraju da vrate društvu deo penzija koji je iznad minimuma", rekao je Lazar i dodao da tek treba ustanoviti čije penzije bi trebalo smanjivati.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.