Ovo su najprodavanija piva na svetu

Izvor: B92, 02.Mar.2014, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovo su najprodavanija piva na svetu

Lista najprodavanijih piva na svetu će vas prilično iznenaditi jer se na njoj nalaze i neka nama prilično nepoznata piva - verovatno zbog činjenice da nismo Kinezi, koji su potpuno poludeli za tekućinom na bazi ječmenog slada često začinjenom hmeljom.

Uglavnom, ako ste i nakon ove činjenice uspešno predvideli prva tri, vi ste potpuni genij...

10. Brahma

Znamo da Brazilci znaju da se zabavljaju, a uz dobru zabavu ide i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pivo. Uprkos prisustvu mnogih jakih svetskih brendova (Budweiser pre svih), Brazilci su odani svojim nacionalnim proizvodima, a jedan od njih je i Brahma, pivo koje u reklamnim kampanjama koristi usluge jakih imena poput Madone, Dženifer Lopez i Megan Foks, pogotovo u vreme karnevala u Riju.

9. Coors Light

Suprotno mišljenju mnogih, Light u imenu ovog piva se ne odnosi na procenat alkohola, već na nutricionističke podatke. Nastao 1978. godine, Coors Light se probio na drugo mesto najprodavanijih piva u SAD, a najviše se trudi da se poveže sa sportom. Coors Light je tako službeno pivo NASCAR-a i jedan od sponzora NHL-a i UFC-a.

8. Heineken

Jedno od najpopularnijih piva u Evropi nalazi se tek na osmom mestu, zahvaljujući tome što nije toliko prisutno na tržištima Južne i Severne Amerike. Međutim, upravo na tim tržištima je holandsko pivo zabeležilo porast u prodaji od 7%, pa bi, ako se trend nastavi, Heineken mogao lako da nastavi svoj put prema vrhu.

7. Skol

Uprkos svim marketinškim pokušajima Brahme, prvo mesto (sa čak 30% udela na tržištu) u Brazilu ipak drži Skol. Pivo, koje se pojavilo prvi put 1960. godine je izuzetno popularno i u Africi, dok u Evropi jednostavno nije prošlo. Licencu je bio otkupio Carlsberg, ali je nakon što Skol nije uspeo da se probije na tržište, zaustavio proizvodnju 2011. godine.

6. Corona Extra

Meksički ponos je ne samo najprodavanije pivo u Meksiku, već je i najprodavanije uvozno pivo u SAD i najpopularnije meksičko pivo u svetu koje iz godine u godinu beleži porast u prodaji. Od malene pivnice osnovane 1925. godine, Corona Extra je prerasla u pivo koje se prodaje u 170 država širom sveta, uključujući i Srbiju.

5. Bud Light

Pre 32 godine na tržištu se pojavio Budweiser Light, i ubrzo postao drugo najpopularnije pivo u SAD. U međuvremenu je Bud Light proširio i paletu proizvoda pa se tako nudi Bud Light Platinum koji je slađi od standardne verzije kao i Bud Light s različitim ukusima, poput npr. Bud Light Lime ili Bud Light Strawberry.

4. Yanjing Beer

Naravno da ste teško mogli da čujete za ovo pivo, ali s obzirom da u ogromnoj državi poput Kine drži 11% tržišta (čak 85% u Pekingu) ne čudi da se nalazi ovako visoko na listi. Yanjing Beer, poznat i kao Beijing Beer, upravo zbog udela prodaje u Pekingu, je bio službeno pivo Olimpijskih igara 2008. godine, a trenutno zapošljava čak 20.000 radnika.

3. Budweiser

Iako nije najprodavanije pivo na svetu Budweiser je jedno od najprepoznatljivjih. Zahvaljujući tome što je najprodavanije pivo u SAD-u, i sve većem udelu prodaje na velikim tržištima poput Brazila i Kine, Budweiser iz godine u godinu napreduje na listi najprodavanijih. Budweiser se trenutno prodaje u 85 zemalja sveta.

2. Tsingtao

Ovo kinesko pivo se prvi put pojavilo 1904. godine na jednom od kung-fu turnira, a od tada je naraslo na velikog igrača koji drži 14% kineskog tržišta. Ali, iako u Kini nije igrač broj jedan, jeste u svetu gde je najprodavanije kinesko pivo. Tsingtao, koji je do ranih 90-ih bio u vlasništvu države, s izvozom je krenuo 1954. godine.

1. Snow Beer

Iako je relativno novo, prvi put je proizvedeno 1993. godine, „snežno pivo“ zahvaljujući enormnoj prodaji u Kini već drugu godinu za redom drži titulu najprodavanijeg pivskog brenda. Snow još nije poznat van granica Kine, a proizvodi se u preko 80 pivnica širom zemlje.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ovo su najprodavanija piva na svetu

Izvor: B92, 02.Mar.2014

Lista najprodavanijih piva na svetu će vas prilično iznenaditi jer se na njoj nalaze i neka nama prilično nepoznata piva - verovatno zbog činjenice da nismo Kinezi, koji su potpuno poludeli za tekućinom na bazi ječmenog slada često začinjenom hmeljom...Uglavnom, ako ste i nakon ove činjenice...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.