Leptir u svemiru: Habl snimio prelepu udaljenu maglinu (FOTO)

Izvor: B92, 28.Avg.2015, 09:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Leptir" u svemiru: Habl snimio prelepu udaljenu maglinu (FOTO)

Teleskop Hubble snimio je veličanstvenu maglinu Blizanci koja podseća na leptira raširenih krila.

Fotografija prikazuje izuzetnu složenost bipolarne magline u kojoj se čestice zvezda u njenom središtu rasipaju brzinom od milion kilometara na sat.

Bipolarne magline u svom središtu imaju dve zvezde, a u slučaju Blizanaca, reč je o nebeskim telima koja imaju približno istu masu kao Sunce.

„Karakteristični oblik ’krila’ Blizanaca verovatno je izazvan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kretanjem dve centralne zvezde jedne oko druge“, stoji u opisu videa koji je objavila Evropska svemirska agencija (ESA).

Astronomi smatraju da ’krila’ magline udaljene 5.560 svetlosnih godina od nas u sazvežđu Zmijonoše i dalje rastu. Maglina je nastala pre oko 1.200 godina.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

SVEMIRSKI LEPTIR Teleskop Habl snimio još jedan prelep prizor

Izvor: Blic, 28.Avg.2015

Svemirski teleskop Habl snimio je spektakularnu maglinu "Blizanci" koja podseća na leptira u letu. Udaljena je od nas 5.560 godina, nastala je pre 1.200 godina i i dalje raste...Fotografija bipolarne magline koju je Habl snimio pokazuje svu njenu složenost. Čestice zvezda u njenom središtu rasipaju...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.