Kako pronaći savršenu jelku?

Izvor: B92, 27.Dec.2012, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako pronaći savršenu jelku?

Put do veličanstvene novogodišnje jelke nije lak, pa su se nemački naučnici potrudili da nam olakšaju muke i pronađu najbolji način da u našim domovima zablistaju lepe jelke.

Međutim, njihovo rešenje nije baš praktično, jer uključuje ni manje ni više nego – kloniranje!

Naime, grupa naučnika sa berlinskog Humbolt univerziteta uoči Božića po gregorijanskom kalendaru objavila je da je na pragu formula kojom ćemo svake godine imati savršene jelke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bez uništavanja prirodnih stabala. Njihovo rešenje je kloniranje semena jelki na poseban način, čiji su rezultat jeke pravilnog oblika, savršene tamno zelene boje i otporne na insekte, prenosi magazin „Time“.

Profespr Kurt Zoglauer tvrdi da se kloniranjem ipak neće dobiti identične jelke, već će postojati niz razlika i nijansi.

„Dobili smo drveće koje ima brojne specifičnosti i svako je stablo lepo na svoj način“, kazao je ovaj botaničar, dodajući da svaki kupac može prilagoditi porudžbinu prema svojim potrebama.

Ovo otkriće moglo bi napraviti pravu malu revoluciji kada su praznici u pitanju, nadaju se namački naučnici, i to iz dva razloga. Svake godine u Nemačkoj se uveze više od 28 miliona stabala, najčešće iz Gruzije, Abhazije i Rusije. Ovaj izum podstakao bi proizvodnju jelki u Nemačkoj ali bi, pre svega, sačuvala brojna stabla na svojim prirodnim staništima.

Prve porudžbine stigle su i iz SAD gde je prošle godine broj posečenih stabala prešao brojku od trideset miliona, saopštila je Nacionalna asocijacija božićnih jelki.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kako pronaći savršenu jelku?

Izvor: OkRadio.rs, 27.Dec.2012

Put do veličanstvene novogodišnje jelke nije lak, pa su se nemački naučnici potrudili da nam olakšaju muke i pronađu najbolji način da u našim domovima zablistaju lepe jelke. Međutim, njihovo rešenje nije baš praktično, jer uključuje ni manje ni više nego – kloniranje! Naime, grupa...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.