Varljive namirnice koje obiluju ugljenim hidratima

Izvor: B92, 08.Dec.2014, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Varljive namirnice koje obiluju ugljenim hidratima

Želite li da smršate ili održite težinu pod kontrolom, ugljeni hidrati su prvi na koje morate paziti u ishrani. Slatkiši, hleb i testenina najpoznatiji su predstavnici ovih neprijatelja vitke linije, ali postoje i popularne namirnice za koje vrlo verovatno niste znali da su pune ugljenih hidrata. One su zdrave i hranljive i nemojte ih u potpunosti izbegavati, ali konzumirajte ih umereno.

1. Kesteni

Trideset grama kestena ima oko 15 grama ugljenih hidrata i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << manje od grama belančevina (ista količina kikirikija i badema ima oko šest grama, a oraha manje od četiri grama). S druge strane kesteni sadrže samo trećinu kalorija kao ista količina drugih popularnih orašastih plodova.

2. Suve smokve

Nema sumnje da su smokve super hrana, pune su vlakana, a vredan su izvor i bakra, kalijuma, mangana i vitamina B. Ali kada je osušite smokva je takođe puna ugljenih hidrata. Ako pojedete samo šest suvih smokvi uneli ste više od trideset grama ugljenih hidrata. Ipak, suve smokve imaju i puno pozitivnih svojstava (ne sadrže masti i ne utiču na visinu holesterola) te su odličan izbor za međuobrok van kuće jer ne moraju da stoje u frižideru – samo pazite na veličine porcije.

3. Keks od raži

Mnogi ih jedu umesto hleba i misle da ih mogu jesti u neograničenim količinama, ali to je zabluda. Trideset grama ražinih krekera sadrži oko 23 grama ugljenih hidrata. Plus je taj što ti ugljeni hidrati dolaze od celovitog zrna zbog čega krekeri od raži imaju veliku hranljivu vrednost.

4. Keks bez šećera

Keksi koji ne sadrže šećer sadrže malo manju količinu ugljenih hidrata od zašećerenih – tri čokoladna keksa bez šećera sadrže oko 20 grama ugljenih hidrata, a tri zašećerena keksa sadrže 28 grama ugljenih hidrata.

5. Konzervirani grašak

Grašak je inače pun zdravih složenih ugljenih hidrata i vlakana i proteina. No konzervirani grašak u većini slučajeva sadrži puno dodanog šećera, oko 12 grama u pola čaše, a ženama se preporučuje da ne unose više od 24 grama šećera dnevno.

6. Sok od suvih šljiva

Ostavite li suve šljive natopljene u vodi preko noći dobićete sok koji obiluje vlaknima, sorbitolom, vitaminima C, K, B6 i B3, ali dva decilitra soka od suvih šljiva sadrži i 45 grama ugljenih hidrata. Ipak, prirodni šećer u ovom soku zdraviji je od veštačkih zaslađivača koji se nalaze u mnogim sokovima. Ako pazite na unos ugljienih hidrata najbolji izbor biće sok od narandže (dva deci sadrže oko 26 grama ugljenih hidrata) ili sok od grejpa (23 grama).

Izvor: zadovoljna.hr

Foto: Alpha/flickr.com

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Varljive namirnice koje obiluju ugljenim hidratima

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Dec.2014

Želite li da smršate ili održite težinu pod kontrolom, ugljeni hidrati su prvi na koje morate paziti u ishrani.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.