Zdravlje

Varljive namirnice koje obiluju ugljenim hidratima

Varljive namirnice koje obiluju ugljenim hidratima
Varljive namirnice koje obiluju ugljenim hidratima

Želite li da smršate ili održite težinu pod kontrolom, ugljeni hidrati su prvi na koje morate paziti u ishrani.

Slatkiši, hljeb i tjestenina najpoznatiji su predstavnici ovih neprijatelja vitke linije, ali postoje i popularne namirnice za koje vrlo vjerovatno niste znali da su pune ugljenih hidrata, piše B92.

One su zdrave i hranljive i nemojte ih u potpunosti izbjegavati, ali konzumirajte ih umjereno.

1. Kesten

Trideset grama kestena ima oko 15 grama ugljenih hidrata i manje od grama bjelančevina (ista količina kikirikija i badema ima oko šest grama, a oraha manje od četiri grama).

S druge strane kesteni sadrže samo trećinu kalorija kao ista količina drugih popularnih orašastih plodova.

2. Suve smokve

Nema sumnje da su smokve super hrana, pune su vlakana, a vrijedan su izvor i bakra, kalijuma, mangana i vitamina B.

Ali kada je osušite smokva je takođe puna ugljenih hidrata.

Ako pojedete samo šest suvih smokvi unjeli ste više od trideset grama ugljenih hidrata.

Ipak, suve smokve imaju i puno pozitivnih svojstava (ne sadrže masti i ne utiču na visinu holesterola) te su odličan izbor za međuobrok van kuće jer ne moraju da stoje u frižideru, samo pazite na veličine porcije.

3. Keks od raži

Mnogi ih jedu umesto hljeba i misle da ih mogu jesti u neograničenim količinama, ali to je zabluda.

Trideset grama ražinih krekera sadrži oko 23 grama ugljenih hidrata.

Plus je taj što ti ugljeni hidrati dolaze od cjelovitog zrna zbog čega krekeri od raži imaju veliku hranljivu vrednost.

4. Keks bez šećera

Keksi koji ne sadrže šećer sadrže malo manju količinu ugljenih hidrata od zašećerenih, tri čokoladna keksa bez šećera sadrže oko 20 grama ugljenih hidrata, a tri zašećerena keksa sadrže 28 grama ugljenih hidrata.

5. Konzervirani grašak

Grašak je inače pun zdravih složenih ugljenih hidrata i vlakana i proteina.

Ali konzervirani grašak u većini slučajeva sadrži puno dodanog šećera, oko 12 grama u pola čaše, a ženama se preporučuje da ne unose više od 24 grama šećera dnevno.

6. Sok od suvih šljiva

Ostavite li suve šljive natopljene u vodi preko noći dobićete sok koji obiluje vlaknima, sorbitolom, vitaminima C, K, B6 i B3, ali dva decilitra soka od suvih šljiva sadrži i 45 grama ugljenih hidrata.

Ipak, prirodni šećer u ovom soku zdraviji je od vještačkih zaslađivača koji se nalaze u mnogim sokovima.

Ako pazite na unos ugljienih hidrata najbolji izbor biće sok od narandže (dva deci sadrže oko 26 grama ugljenih hidrata) ili sok od grejpa (23 grama).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije