Kakvo olakšanje: Smartfon se parkira umesto vas!

Izvor: Lepota i zdravlje, 16.Sep.2014, 16:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kakvo olakšanje: Smartfon se parkira umesto vas!

Više nema kašnjenja na posao i nerviranja zbog pronalaženja slobodnog parkinga. Naime, francuski inženjeri razvijaju tehnologiju koja će vozačima omogućiti da se njihova kola sama odvezu na parkiralište, nađu prazno mesto i tamo se i uparkiraju.

Verovali ili ne, ništa nećete morati da radite osim da komandujete vašim smartfonom. Potpuno automatizovan sistem nazvan „Connected Automated Valet Parking”, prikazan je na sajmu pametnih vozila u Detroitu, a udaljen >> Pročitaj celu vest na sajtu Lepota i zdravlje << je desetak godina od masovne proizvodnje, a i propisi bi morali da se izmene kako bi se regulisalo daljinsko upravljanje kolima.

Tehnologija kompanije “Valeo” sastoji se od desetak ultrazvučnih primopredajnika, kamera koje mogu da se rotiraju pun krug i laserskog skenera. Oni će omogućiti precizno parkiranje gotovo u milimetar, sa bezbednim odstojanjem od drugih vozila.

Pošto završite s poslovima, opet preko smartfona, prizovete svoja kola sa parkinga, i ona će sama doći do po vas.

Ističu se razne prednosti ovog novog sistema parkiranja, a to je: precizno parkiranje što znači i ušteda prostora, manje gužve, poštovanje saobraćajnih propisa, a i vozači će se manje nervirati što gube vreme tražeći slobodno parking-mesto.

Iako će se na tehnologiju još čekati, zvaničnici kompanije „Valeo” smatraju da će ona biti krupan korak napred ka vremenima kada će kola biti ta koja će sama voziti ljude, bez potrebe da oni drže volan.

Izvor: politika.rs, M. G.

Nastavak na Lepota i zdravlje...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Lepota i zdravlje. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Lepota i zdravlje. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.