Nakon razornog, još 470 zemljotresa pogodilo Italiju

Izvor: B92, 25.Avg.2016, 07:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nakon razornog, još 470 zemljotresa pogodilo Italiju

Rim -- Više od 470 naknadnih potresa zabeleženo je u Italiji od snažnog zemljotresa koji je u sredu ujutro pogodio centralnu Italiju, javlja italijanska agencija Ansa.

Noćas je zabeleženo 100 potresa, a poslednji je bio u 6 sati i 51 minut, saopštio je Nacionalni institut za geofiziku i vulkanologiju.

Među novim potresima bio je i jedan jačine 4,7 stepeni Rihterove skale.

Prema podacima američkog Geološkog zavoda, epicentar tog novog zemljotresa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je bio oko sedam kilometara istočno od gradića Norča, na relativno maloj dubini od deset kilometara, prenela je agencija AP.

U Norči, koja se nalazi oko 170 kilometara severozapadno od Rima, bio je epicentar i jučerašnjeg prvog zemljotresa od 6,2 stepena Rihterove skale, koji je gotovo sravnio sa zemljom gradove Amatriče, Akumoli i Peskara del Tronto.

Geolozi kažu da su naknadni potresi normalni.

"Naknadni potresi se nastavljaju na način dosledan teorijskim modelima," navode geolozi. Po njima zemljotresi od 6 stepeni Rihterove skale dogadaju se svakih 15 godina u Italiji što bi treblao da podstakne vlasti na dodatnu prevenciju od rizika, prenosi italijanska agencija.

U međuvremenu broj poginulih u zemljotresu porastao je na 247, a italijanski premijer Mateo Renci najavio je da će biti proglašeno vanredno stanje.

Italijanska Agencija za civilnu zaštitu saopštava da spasioci i dalje tragaju za preživelima u ruševinama devastiranih planinskih sela.

Stotine ljudi je povređeno od kojih je veliki broj u haotičnom stanju, prenosi AFP.

U moru informacija o stradalima pojavilo se i nekoliko radosnih vesti o spasavanju i preživeloj deci. Opširnije u posebnoj vesti.

Pročitajte još:

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Italija: Danonoćna potraga za preživjelima

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 25.Avg.2016

Broj poginulih u potresu koji je u srijedu pogodio središnju Italiju porastao je na najmanje 247, a strahuje se da će i dalje rasti. Medju žrtvama je mnogo djece, saopćile su vlasti. Akcija spašavanja traje danonoćno.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.