Nakon razornog, još 470 zemljotresa pogodilo Italiju

Više od 470 naknadnih potresa zabeleženo je u Italiji od snažnog zemljotresa koji je u sredu ujutro pogodio centralnu Italiju, javlja italijanska agencija Ansa.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.08.2016.

07:57

Nakon razornog, još 470 zemljotresa pogodilo Italiju
Foto: Tanjug

Noćas je zabeleženo 100 potresa, a poslednji je bio u 6 sati i 51 minut, saopštio je Nacionalni institut za geofiziku i vulkanologiju.

Među novim potresima bio je i jedan jačine 4,7 stepeni Rihterove skale.

Prema podacima američkog Geološkog zavoda, epicentar tog novog zemljotresa je bio oko sedam kilometara istočno od gradića Norča, na relativno maloj dubini od deset kilometara, prenela je agencija AP.

U Norči, koja se nalazi oko 170 kilometara severozapadno od Rima, bio je epicentar i jučerašnjeg prvog zemljotresa od 6,2 stepena Rihterove skale, koji je gotovo sravnio sa zemljom gradove Amatriče, Akumoli i Peskara del Tronto.

Geolozi kažu da su naknadni potresi normalni.

"Naknadni potresi se nastavljaju na način dosledan teorijskim modelima", navode geolozi. Po njima zemljotresi od šest stepeni Rihterove skale događaju se svakih 15 godina u Italiji, što bi treblao da podstakne vlasti na dodatnu prevenciju od rizika, prenosi italijanska agencija.

U međuvremenu, broj poginulih u zemljotresu porastao je na 247, a italijanski premijer Mateo Renci najavio je da će biti proglašeno vanredno stanje.

Italijanska Agencija za civilnu zaštitu saopštava da spasioci i dalje tragaju za preživelima u ruševinama devastiranih planinskih sela.

Stotine ljudi je povređeno, veliki broj njih je u haotičnom stanju, prenosi AFP.

U moru informacija o stradalima pojavilo se i nekoliko radosnih vesti o spasavanju i preživeloj deci. Opširnije u posebnoj vesti.

Pročitajte još:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: