Zeleni koktel vitamina i minerala

Izvor: S media, 09.Apr.2010, 14:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zeleni koktel vitamina i minerala

Blitva, vrlo ukusno i hranljivo zeleno povrće iz porodice spanaća i cvekle, veoma je zdrava jer sadrži odličnu kombinaciju vitamina, minerala, fitonutrijenata i celuloze. Redovnim konzumiranjem blitve unose se značajne količine vitamina K, koji štiti kosti. Bogata je beta-karotenom, koji se u organizmu pretvara u vitamin A, blagotovrno deluje na oči i kožu, sprečava da dođe do kancera.

Istraživanja na američkom univerzitetu Kanzas pokazala su da strastveni pušači >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << koji redovno konzumiraju blitvu i šargarepu ređe obolevaju od raka pluća. Preporučuje se i osobama sa visokim krvnim pritiskom, kao i onima koji imaju migrene, grčeve i upalu mišića. Idealna je hrana za mozak, podstiče mentalnu aktivnost, poboljšava koncentraciju i pamćenje.

Od blitve se najčešće prave ukusne supe i čorbe ili se služi kao prilog uz ribu i morske plodove sa kuvanim krompirom, belim lukom, maslinovim uljem i limunom. Njen blagi ukus odlično se dopunjuje sa ljutom paprikom, bademom i sirevima jake arome. Od nje se pravi ukusan sos za pečeno svinjsko meso, jagnjeće kotlete, ćuretinu ili zečetinu.

100 grama sveže blitve sadrži: 19 kalorija, 1,6 g celuloze, 306 mkg vitamina A, 30 mg vitamina C, 0,4 mg vitamina B3, 0,17 mcg vitamina B5, 18 mg vitamina B8, 8,4 mkg vitamina B9, 1,9 mg vitamina E, 839 mkg vitamina K, 0,18 mg bakra, 0,36 mg mangana, 46 mg fosfora, 81 mg magnezijuma, 379 mg kalijuma, 51 mg kalcijuma, 0,36 mg cinka, 1,8 mg gvožđa, 0,9 mkg selena.

Savet

Zdravi listovi blitve su zelene boje, a stabljika čvrste i hrskave strukture. Ne upotrebljavajte listove koji su promenili pigment ili počeli da venu. Pre pripreme dobro je operite i isecite stabljiku. Ovo povrće bi trebalo da upotrebite najkasnije tri dana od nabavke, a do tada ga čuvajte u plastičnoj kesici u frižideru. Ako ne planirate odmah da spremate blitvu, listove kratko prokuvajte u kipućoj vodi i kada se ohlade stavite u plastičnu kesu i zamrznite.

Salata od blitve u belom vinu

Potrebno je: 1 veza blitve, 2 čena belog luka, 2 kašike maslinovog ulja, prstohvat ljute paprike, 1 dl belog vina, 1 kašika šećera, so.

Očistite blitvu, dobro je operite i isecite stabljike. U velikom tiganju zagrejte ulje, nekoliko sekundi propržite sitno iseckani beli luk, dodajte ljutu

papriku, iscepkane listove blitve i vino. Kuvajte dok tečnost ne ispari, a potom preručite u posudu za salatu. Začinite šećerom, posolite, dobro promešajte, sačekajte da se ohladi na sobnoj temperaturi i servirajte.

Prolećna čorba

Potrebno je: 1,5 l vode, 2 veze blitve, 1 glavica crnog luka, 2 struka mladog luka, 1,5 dl mleka, 1,5 dl kisele pavlake, 2 kašike ulja, so i biber.

U dubokoj šerpi sitno iseckajte luk i pržite ga na 2 kašike vrelog ulja oko 3 minuta. Nalijte 1,5 l vode i dodajte oprane, očišćene i sitno iseckane listove blitve i tanke kolutove mladog luka. Posolite i pobiberite po ukusu, kuvajte oko 10 minuta. Sklonite šerpu sa šporeta i sačekajte da se mlao ohladi. Pomešajte mleko i pavlaku, pa začinite time čorbu sve vreme mešajući. Služite dok je vruće.



Sarmice sa blitvom


Za 12 sarmica potrebno je: 2 veze blitve, 30 g slanine pancete, 1 glavica crnog luka, 180 g pirinča, 1 kašičica soli, 1/2 kašičice mlevenog bibera, 1 dl belog vina, 7,5 dl kokošje supe, 2 kašike iseckanog peršuna, 2 kašike parmezana, 1 kašičica rendane limunove kore, prstohvat ljute paprike.

U kipućoj vodi kuvajte 4 minuta očišćenu blitvu. Izvadite je, odstranite veće žile sa površine i odložite je sa strane. U tiganju pržite režnjeve slanine na umerenoj temperaturi 2 minuta sa obe strane i dodajte sitno iseckan crni luk, pa pržite još 2 minuta. Sipajte pirinač, so i biber, prelijte vinom i kuvajte povremeno mešajući. Kada vino ispari, sipajte 2,5 dl supe i ostavite da se krčka, a kada tečnost uvri, sipajte još 2,5 dl supe. Preko pospite peršun, koricu limuna i parmezan, promešajte i sklonite sa šporeta. Na svaki list blitve sipajte 2 kašike smese iz tiganja i uvijte ih kao sarme. Dno posude za pečenje obložite celim listovima blitve, preko ređajte sarmice, sipajte ostatak supe i prekrijte folijom. Pecite u rerni na 250 stepeni od 30 do 40 minuta. Služite dok je vruće.



Pica od povrća


Potrebno je: 300 g blitve, 200 g plavog (buđavog) sira, 5 krompira, 175 g brašna, 125 g butera, 75 g badema, 50 g parmezana, 5 listova lovora, 2 čena belog luka, 1 veća glavica crnog luka, 1/2 kašičice soli, bibera po ukusu, 1 kašika prezli, 1 kašika ljutog tabasko sosa, 3 kašike maslinovog ulja.

Pomešajte brašno, 1/4 kašičice soli, biber i buter, kratko ispasirajte u blenderu, pa dodajte prezle i 2 dl vrele vode, mutite još minut. Čvrsto umotajte u foliju i ostavite da odstoji dvadesetak minuta. Testo razvucite u jednakom sloju u okruglom plehu, stavite u rernu i pecite na 200 stepeni 10 minuta da dobije zlatnu nijansu. Pomešajte badem, biber, ljuti sos, sitno iseckan beli luk i 1/4 kašičice soli, pa sipajte preko testa i pecite još 5 minuta, izvadite iz rerne. Krompir oljuštite, isecite na kockice i kratko zapecite u rerni da porumeni. U tiganju dinstajte iseckani crni luk na maslinovom ulju da dobije zlatnu boju, a blitvu očistite i kuvajte u slanoj kipućoj vodi oko 5 minuta. Izvadite je, isperite pod mlazom hladne vode, dobro procedite i pomešajte u tiganju sa lukom i izrendanim plavim sirom. Dobro promešajte smesu i sipajte u jednakom sloju preko testa, poređajte zapečeni krompir i listove lovora, pa pospite parmezanom. Služite toplo ili hladno.

Izvor: Novosti

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Šargarepa čisti jetru

Izvor: Blic, 10.Apr.2010, 01:05

Šargarepa je povrće bogato beta-karotenom, a osim za vid odlična je i za detoksikaciju organizma jer sadrži velike količine vlakana i vitamina A. Pored toga šargarepa je osnovna namirnica za detoksikaciju tela jer je bogata antiokidansom beta-karotenom koji se u telu pretvara u vitamin A...- Narandžastu...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.