Salo na stomaku - velika opasnost po zdravlje

Izvor: Vesti-online.com, 25.Apr.2014, 09:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Salo na stomaku - velika opasnost po zdravlje

Jedan od najopasnijih mitova je da je u redu imati salo na stomaku ako vam je indeks telesne mase, popularni BMI, u granicama normale. Ne, ni slučajno nije tako, što su dokazali na klinici Mejo velikim istraživanjem koje je pokazalo da su osobe šireg struka, bez obzira na pol, imale bitno veće šanse za preranu smrt i smrt od karcinoma, respiratornih problema i srčanih bolesti od vršnjaka s užim strukom, bez obzira na BMI.

Veliki stomak može biti koban za vaše zdravlje
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
 

Salo na trbuhu ne samo da ne štiti naše kosti, nego su najnovija istraživanja pokazala da je, osim za srce i pluća štetno baš za kosti. Šta više, na Harvardu su uspeli da pronađu i dokažu vezu između trbušnog masnog tkiva i osteoporoze, i to kod muškaraca u ranim tridesetim godinama.

 

Ako mislite da ćete salo otopiti zelenim čajem, uzalud se nadate. Prvo, trebalo bi piti sedam šalica dnevno, i to pravog u koji ne smete dodavati ništa kako bi dosegli nivo katehina, antioksidansa koji topi masnoće, koja će pokrenuti taj proces. Stoga, ako mislite samo da pijete zeleni čaj i da smršate, zaboravite odmah na to.

 

Sve su kalorije iste, kao i salo? Ne, nisu. Zasićene masnoće stvaraju salo oko trbuha, a nezasićene salo ravnomerno raspoređuju po celom telu, a uz to i povećavaju mišićnu masu. Ovo su dokazali Šveđani istraživanjem Univerziteta Upsala i Karolinškog Instituta, pa zato pripazite šta jedete.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.