Krasuljica čuva oči, kožu, jetru

Izvor: B92, 06.Feb.2016, 09:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krasuljica čuva oči, kožu, jetru

Mirisno lišće krasuljice je važan začin u francuskoj kuhinji. Čaj od ove biljke jača želudac, sveže isceđen sok pomaže kod početnog oblika tuberkuloze pluća, ženskih bolesti, ekcema, apscesa, pišu "Večernje novosti".

Jednogodišnja baštenska biljka krasuljica (Anthriscus cerefolium) ima aromu nalik peršunu, a uzgaja se zbog listova. Iako veoma podseća na peršun (lišće joj je svetlije boje), po ukusu je slađa poput komorača. Potiče sa Kavkaza, jugoistočne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Evrope i Bliskog istoka. Kod nas nije toliko zastupljena, dok je francuska kuhinja bez ove začinske biljke nezamisliva.

Zbog karakterističnog slatkastog mirisa, koji podseća na smirnu (vrsta smole koju su mudraci darovalio Hristu na rođenju), Francuzi krasuljicu tradicionalno koriste na Veliki četvrtak uoči Vaskrsa i tada je stavljaju u supu. Inače, obilato je upotrebljavaju i za omlet, salate, supe i čorbe, jela od pirinča, živine i plodova mora, njom posipaju sveži sir.

U kuvana jela se stavlja na kraju, jer u termičkoj obradi gubi dragocene sastojke. Tradicionalno se koristi i za salatu od krompira sa vlašcem. Zbog specifičnog ukusa i mirisa, stavlja se i u žvakaće gume, a mladi listovi u sirće za začinjavanje salate. I na latincko i na grčkom je poznata kao "mirisno lišće".

Njena lekovita svojstva su pomalo zaboravljena, iako lišće i seme sadrže veće količine eteričnog ulja i sastojak glikozid aplin. Listovi su bogati vitaminom C, jodom i mineralnim solima. Kod nas se krasuljica koristi kao diuretik, podstiče mokrenje i znojenja, a listovi se stavljaju na mesto uboda insekata jer čiste rane.

Sveže isceđen sok pomaže kod početnog oblika tuberkuloze pluća, ženskih bolesti, kao i za čišćenje krvi, kod ekcema, apscesa i čvorova koji su posledica gihta. U vidu toplih obloga preporučuje se kod reume i artritisa, kada se stavlja na bolne zglobove.

Čaj od sveže ili osušene biljke i od semena, jača želudac jer sprečava nadimanje, ublažava grčeve, podstiče lučenje želudačnih sokova, pa time i varenje. Takođe, povoljno utiče na rad jetre, poboljšava cirkulaciju i čisti krv, a snižava i visoki krvni pritisak.

Čaj je veoma dobar i kao tonik za masnu kožu i za ispiranje očiju kod konjuktivitisa ili upale kapaka. Sprema se tako što se jedna kašičica biljke potopi u 2,5 dl vode, ostavi nekoliko minuta da odstoji i polako ispija u gutljajima, nezaslađen. Da bi se postigao željeni efekat, dnevno se pije 1 do 2 šolje, dok se ne oseti poboljšanje.

OKREPLjUJUĆI NAPITAK

Protiv štucanja - Krasuljica se pomeša sa sirćetom, napitak se pravi tako što se kašičica iseckanog lišća prelije sa 2 do 3 dl vrele vode, ostavi da odstoji 15 minuta i malo ohladi. U to se dodaje pola kašičice sirćeta i polako pije na gutljaje. Nakon ispijene šolje, štucanje bi trebalo da prestane, kažu narodni lekari.

Jačanje organizma - Napitak koji se priprema protiv štucanja, samo u većoj dozi, može da vrati i snagu kada se doda vodi za kupanje. Tri supene kašike lišća preliju se sa litar vrele vode, ostavi se 15 minuta da odstoji i doda 3 kašike sirćeta, pa sve sipa u vodu za kupanje.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Krasuljica čuva oči, kožu, jetru

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Feb.2016

Mirisno lišće krasuljice je važan začin u francuskoj kuhinji. Čaj od ove biljke jača želudac, sveže isceđen sok pomaže kod početnog oblika tuberkuloze pluća, ženskih bolesti, ekcema, apscesa....Jednogodišnja baštenska biljka krasuljica (Anthriscus cerefolium) ima aromu nalik peršunu,...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.