Da li automobilska stakla štite od UV zraka?

Izvor: Mondo, 25.Jul.2016, 06:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li automobilska stakla štite od UV zraka?

Putovanje automobilom, naročito kada krenemo na letovanje, može baš da potraje. Da li smo tokom vožnje zaštićeni od UV zraka?

Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

  Istraživanje sprovedeno u Americi je pokazalo da prednje automobilsko staklo blokira 96 odsto UV zraka, što je skoro isto kao da smo se namazalo kremom koja ima zaštitni faktor 30.

Međutim, stakla na prozorima automobila, ona koja se nalaze sa strane, nas štite samo 71 odsto, a neki stariji >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << modeli automobila, koji su takođe testirani, pokazuju da nas ta stakla štite samo 44 odsto.

"Što više vremena provodite u automobili, to je rizik da katarakte i oštećenja kože za vas viši", kaže vođa istraživanja doktor Brajan Bokser Vokler, koji je ispitao 29 automobila 15 različitih proizvođača.

Istom riziku su izložene i osobe koje rade u takozvanim "staklenim" kancelarijama, prostorijama koje imaju veće površine u staklu, ili oni koji vežbaju u teretanama koje imaju puno stkelnih zidova, što je sada veoma popularno.

Ukoliko ste se pronašli u ovom tekstu, zaštite se tako što ćete koristiti kreme za sunčanje pre nego što krenete na put, ili kada znate da ćete neko duže vreme boraviti u prostorijama koje imaju velike staklenr površine.

O kremama za sunčanje pročitajte u sledećim textovima:

Koliko često treba mazati kremu za sunčanjeKako odabrati kremu za sunčanje

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.