Zaječar − uspavana lepotica

Izvor: Studnel.com, 22.Maj.2015, 21:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaječar − uspavana lepotica

Zaječar je grad od četrdesetak hiljada stanovnika na istoku Srbije. Leži na ušću Crnog i Belog Timoka, koji se spajaju u Timok, i česta je usputna stanica putnicima ka Bugarskoj i toj obećanoj Evropskoj uniji. Nekada moćan industrijski centar, sada je grad koji uglavnom živi od stare slave, rada starih fabričkih mašina i stare nade u bolje sutra.
Možda ste usput prošli pored Romulijane, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com << ostataka rimske palate iz trećeg veka. Ovaj lokalitet je zbog svoje očuvanosti i mozaika kakvih mu u Evropi nema ravnih, dospeo na Uneskovu listu svetske kulturne baštine. Car Galerije je sigurno svoju palatu izgradio tu zbog prirode koja zaista krasi ovaj predeo.

                                                                               Foto: www.pinterest.com/IsidoraSimonović
Još jedna dragocenost ovog grada su i vode. Možete birati između Sovinca, Grliškog, Rgotskog ili nekod drugog od mnogih jezera u okolini. Ono po čemu je Zaječar zaista poseban su arteske česme, kojih je preko 40 i po tome je sigurno jedan od najbogatijih u svetu.
Na obroncima grada počiva park-šuma Kraljevica, zauzimajući skoro jednaku površinu koliko i njegov naseljeni deo. Na njoj se nalaze ski-staza, stadion i sportska hala, kao i nebrojeni kilometri uređenih staza za šetanje i rekreaciju. Ipak, prava lepota se krije izvan utabanih puteva u pravoj divljini šume i netaknutoj prirodi – oaza mira nadomak betona, žege i vreve. Malo je gradova koji se mogu pohvaliti ovakvim blagom.

Na obali Timoka nalazi se divno uređeni sportsko-rekreativni kompleks pod imenom Popova plaža. Tu se možete okupati na jednoj od tri plaže ili se prošetati između šarenih cvetnih leja. Od sportskih terena, pored onih obaveznih za fudbal, košarku, rukomet i tenis, tu su i staza za boćanje, teretana na otvorenom, odbojka na pesku ili skejt park za umešnije. Ako se pak odlučite za mini-golf, pazite da ne izgubite lopticu u veštačkom jezercetu ili da vam je ne odnesu guske, paunovi i labudovi koji se po parku slobodno šetaju.
Prošetajte se gradskim ulicama i umesto praznih lokala pogledajte staru arhitekturu na spratu iznad. Na napuštene fabričke hale i zgrade sumornih fasada gledajte kao na sjajno platno za lokalnu scenu uličnih umetnika i uživajte u njihovim grafitima i muralima.
Početkom avgusta se održava Gitarijada, muzički festival koji postoji bezmalo pedeset godina. Mnogi bendovi su stekli reputaciju nastupom na ovom festivalu, dok neki to smatraju vrhuncem svoje karijere. Upravo se održava prolećni vašar, i to prvi od tri u godini. Savršena prilika da se za par stotina dinara obujete, obučete ili pazarite nešto od kućnih potrepština i aparata. Za kvalitet ne brinite, jer je sve to kvalitetna polovna roba koju preprodavci donose iz zemalja zapadne Evrope.

                                                                                         Foto: Tamara Geštamov 
Pred put svratite na roštilj kod Mede, picu u Rivendelu ili uzmite burek za poneti u Bonumu, ali onom kod socijalnog, jer ga tu prave Neško i Goran. I na kraju sve zalijte gajbom piva.

zajecargitarijadaputovanjaputovanjeznamenitosti zajecara
Pogledaj vesti o: Zaječar

Nastavak na Studnel.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.