Zaraza sa tezge

Izvor: Dzungla.org, 18.Avg.2013, 08:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaraza sa tezge

PO tropskim vrućinama i apetit opada, pa se jede samo lagana hrana, povrće i voće puno vode koji dobro nadoknađuju manjak vode koji zbog znojenja lako isparava iz organizma.Zbog češćeg unosa namirnica sa pijace, koje često uzimamo na brzinu i „s nogu“, nedovoljno oprane, stručnjaci upozoravaju da sada „vrebaju“ zaraze iz zagađene hrane. Mikroorganizmi u zagađenoj hrani prenose mnoge bolesti.Oni koji se zaraze iz hrane mogu da prođu bez simptoma, da imaju samo blag crevni >> Pročitaj celu vest na sajtu Dzungla.org << poremećaj, ali isto tako mogu da dođu u stanje teške dehidracije (gubitka velike količine tečnosti) i poremećaja opšteg stanja koje, ponekad, može da ima i fatalan ishod. Jer, u povoljnim uslovima, iz jedne bakterije za sedam sati može da se razvije više od dva miliona bakterija.Na ovo upozorava dr Vesna Pantić Palibrk, načelnik Jedinice za unapređenje ishrane i kontrolu zdravstvene ispravnosti hrane Zavoda za javno zdravlje u Beogradu.- Kada je visoka temperatura potrebno je biti oprezan prilikom kupovine, čuvanja i obrade namirnica. Korišćenjem zdravstveno ispravnih i kvalitetnih namirnica obezbeđujemo ne samo potreban energetski unos za svakodnevne aktivnosti već što je još važnije štitimo naše zdravlje.Doktorka Pantić Palibrk navodi nekoliko važnih pravila za kupovinu, čuvanje i pripremanje namirnica:Lako kvarljive proizvode treba kupovati samo u radnjama gde se drže u rashladnim uređajima. Obavezno treba pogledati datum proizvodnje i rok upotrebe.Mlečne proizvode (sir i kajmak), kao i živinsko meso treba kupovati na mlečnim pijacama koje imaju rashladne uređaje, nikako na tezgama.VIŠE RIBE, VOĆA I POVRĆA DOKTORKA Vesna Pantić Palibrk preporučuje da se u letnjem periodu uzima što više voća i povrća, ribe, a najvažnije je unositi dosta tečnosti (čorbe, supe, voćne sokove, čajeve). – Ribu i meso uzimati sa manje masnoće, a masnoću izbegavati i u pripremi hrane. Pošto je sezona godišnjih odmora, za put je najbolje pripremiti male sokove koji se popiju odmah po otvaranju, a ako se transportuje meso neophodan je ručni frižider.Obratiti pažnju na izgled, boju i miris mesa.Sladoled ne sme da bude deformisanTokom vrelih dana treba brižljivije prati posuđe i namirnice:lisnato povrće prati list po list pod mlazom tekuće higijenski ispravne vode,kupus prati pre i nakon sečenja, a krastavac pre i posle čišćenjaposuđe, pribor i radne površine detaljno čistiti i prati,voditi računa da se namirnice spremne za korišćenje (termički obrađeno meso ili suvomesni proizvod) ne obrađuje na istoj radnoj površini kao i sirova namirnica (sirovo meso),Većina namirnica, posebno meso i jaja, moraju da budu dobro termički obrađeni: ne sme biti vidljivo meso ružičaste boje, a sokovi koje otpušta meso moraju da budu čisti.Ako pripremate meso u mikrotalasnoj rerni po mogućstvu isecite na parčiće iste veličine, ili stavite veće i deblje komade bliže spoljnem delu posude.Nakon pripreme što pre poslužiti hranu, ukoliko se ne služi odmah, što pre je rashladiti i do serviranja čuvati u frižideru: pet dana može da se čuva kuvana hrana, a ako želite duže da je čuvate, zamrznite je odmah nakon rashlađivanja.Otvoreni sok, mleko, iako je sterilno, mora da se čuva u frižideru.Sirovu hranu u rashladnom uređaju uvek držati ispod kuvane. OpširnijeVečernje Novosti

Nastavak na Dzungla.org...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pažnja: Zaraza vreba i sa tezge

Izvor: B92, 18.Avg.2013

Po tropskim vrućinama i apetit opada, pa se jede samo lagana hrana, povrće i voće puno vode koji dobro nadoknađuju manjak vode koji zbog znojenja lako isparava iz organizma.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Dzungla.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Dzungla.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.