Zdravlje

Nedelja, 18.08.2013.

09:48

Pažnja: Zaraza vreba i sa tezge

Po tropskim vrućinama i apetit opada, pa se jede samo lagana hrana, povrće i voće puno vode koji dobro nadoknađuju manjak vode koji zbog znojenja lako isparava iz organizma.

Izvor: B92

Default images

Zbog češćeg unosa namirnica sa pijace, koje često uzimamo na brzinu i „s nogu“, nedovoljno oprane, stručnjaci upozoravaju da sada „vrebaju“ zaraze iz zagađene hrane. Mikroorganizmi u zagađenoj hrani prenose mnoge bolesti, pišu Novosti.

Oni koji se zaraze iz hrane mogu da prođu bez simptoma, da imaju samo blag crevni poremećaj, ali isto tako mogu da dođu u stanje teške dehidracije (gubitka velike količine tečnosti) i poremećaja opšteg stanja koje, ponekad, može da ima i fatalan ishod. Jer, u povoljnim uslovima, iz jedne bakterije za sedam sati može da se razvije više od dva miliona bakterija.

Na ovo upozorava dr Vesna Pantić Palibrk, načelnik Jedinice za unapređenje ishrane i kontrolu zdravstvene ispravnosti hrane Zavoda za javno zdravlje u Beogradu.

"Kada je visoka temperatura potrebno je biti oprezan prilikom kupovine, čuvanja i obrade namirnica. Korišćenjem zdravstveno ispravnih i kvalitetnih namirnica obezbeđujemo ne samo potreban energetski unos za svakodnevne aktivnosti već što je još važnije štitimo naše zdravlje."

Doktorka Pantić Palibrk navodi nekoliko važnih pravila za kupovinu, čuvanje i pripremanje namirnica:

Lako kvarljive proizvode treba kupovati samo u radnjama gde se drže u rashladnim uređajima. Obavezno treba pogledati datum proizvodnje i rok upotrebe.

Mlečne proizvode (sir i kajmak), kao i živinsko meso treba kupovati na mlečnim pijacama koje imaju rashladne uređaje, nikako na tezgama.

Obratiti pažnju na izgled, boju i miris mesa.

Sladoled ne sme da bude deformisan

Tokom vrelih dana treba brižljivije prati posuđe i namirnice:

lisnato povrće prati list po list pod mlazom tekuće higijenski ispravne vode,

kupus prati pre i nakon sečenja, a krastavac pre i posle čišćenja

posuđe, pribor i radne površine detaljno čistiti i prati,

voditi računa da se namirnice spremne za korišćenje (termički obrađeno meso ili suvomesni proizvod) ne obrađuje na istoj radnoj površini kao i sirova namirnica (sirovo meso),

Većina namirnica, posebno meso i jaja, moraju da budu dobro termički obrađeni: ne sme biti vidljivo meso ružičaste boje, a sokovi koje otpušta meso moraju da budu čisti.

Ako pripremate meso u mikrotalasnoj rerni po mogućstvu isecite na parčiće iste veličine, ili stavite veće i deblje komade bliže spoljnem delu posude.

Nakon pripreme što pre poslužiti hranu, ukoliko se ne služi odmah, što pre je rashladiti i do serviranja čuvati u frižideru: pet dana može da se čuva kuvana hrana, a ako želite duže da je čuvate, zamrznite je odmah nakon rashlađivanja.

Otvoreni sok, mleko, iako je sterilno, mora da se čuva u frižideru.

Sirovu hranu u rashladnom uređaju uvek držati ispod kuvane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Masovni udar: Oglasilo se rusko ministarstvo

Oružane snage Ruske Federacije izvele su grupni udar visokopreciznim vazdušnim i morskim oružjem velikog dometa na ukrajinske energetske objekte koji podržavaju rad preduzeća vojno-industrijskog kompleksa, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

13:08

1.6.2024.

1 d

Svet

Prevara veka: Optužen vodeći evropski proizvođač

Evropski proizvođač meda, Famille Michaud Apiculteurs, najstarije udruženje potrošača u Zapadnoj Evropi, optuženo je da svoj med prodaje kao potpuno francuski i tako obmanjuje jer njihov med zapravo dolazi iz drugih zemalja, uključujući i one van Evrope.

7:31

1.6.2024.

1 d

Podeli: