Uskoro slonovi i nosorozi u Australiji?

Izvor: Blic, 01.Feb.2012, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro slonovi i nosorozi u Australiji?

Slonovi, a možda i nosorozi, mogli bi uskoro da tumaraju po širokim prostranstvima severne Australije, prenosi AFP.

Na ideju da uvezu slonove, australijske vlasti su došle nakon razmišljanja o načinu kako da reše problem visoke afričke trave koja se ubrzano širi i uzrokuje požare.

"Jedan od čestih uzroka požara u tropskim predelima je gamba, džinovska afrička trava koja se raširila severnim australijskim savanama", kazao je za AFP-u Dejvid Boumen, profesor >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << biologije na Tasmanijskom univerzitetu.

"Trava je previsoka za kengure i bivole, najveće sisare na kontinentu. Ali za slonove ili nosoroge to bi bila savršena hrana", dodao je on, svestan da će ideja o uvozu ovih životinja u Australiju mnogima "delovati apsurdno".

"Svaki drugi metod kontrole gambe pretpostavlja korišćenje hemijskih sredstava i fizičko čišćenje terena koji će ga uništiti", objasnio je Boumen.

"Dovođenje velikih preživara bi dugoročno bilo praktičnije i ekonomičnije, a pomoglo bi i u očuvanju životinja kojima preti izumiranje", naveo je on.

Imajući u vidu neka negativna iskustva sa uvodjenjem životinja u zemlju, australijski biolozi će morati pomno da prate uticaj novopridošlica na ekostistem, kao i da njihov broj drže pod kontrolom kako bi se sprečilo preterano razmnožavanje.

Povezane vesti: Ohajo: Vlasnik oslobodio divlje zveri, pa se ubio Novih 1.000 vrsta

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zemlja koala, kengura i - slonova?

Izvor: B92, 01.Feb.2012

Slonovi, a možda i nosorozi, mogli bi uskoro da tumaraju po širokim prostranstvima severne Australije.

Nastavak na B92...

Australija uvozi slonove za gaženje trave

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Feb.2012, 02:41

SIDNEJ -..Slonovi, a možda i nosorozi, mogli bi uskoro da tumaraju po širokim prostranstvima severne Australije, prenosi AFP...Na ideju da uvezu slonove, australijske vlasti su došle nakon razmišljanja o načinu kako da reše problem visoke afričke trave koja se ubrzano širi i uzrokuje požare..."Jedan...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.