Umetnici imaju drugačiju strukturu mozga

Izvor: Press, 17.Apr.2014, 22:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umetnici imaju drugačiju strukturu mozga

Najnovija belgijska studija objavljena u časopisu “Neurolmage” dokazuje da umetnici imaju drugačiju strukturu mozga od ostalih ljudi.
Foto:tanjug
Rezultati istraživanja ukazuju da je umetnicima talenat urođen, ali i da vežbanje i okolina mogu imati ključnu ulogu u razvoju njihovih sposobnosti. Kao u mnogim naučnim poljima, tačan odnos između prirode i odgoja ostaje i dalje nejasan. >> Pročitaj celu vest na sajtu Press <<

Vođa istraživanja Rebeka Šamberlen sa Univeziteta u Levenu izjavila je da je njen cilj bio da otkrije kako umetnici vide svet drugačije.

Ona i njene kolege su pomoću tzv. voksel-bazirane morfometrijske metode (VBM) skenirali mozgove 21 studenta likovnih umetnosti, a zatim ih uporedili sa snimcima mozgova 23 ne-umetnika.

Detaljni snimci pokazali su da umetnici imaju znatno više sive materije u delu mozga u temenom režnju, zvanom precuneus.

"Taj deo je povezan sa nizom funkcija, ali potencijalno sa stvarima koje se mogu dovesti u vezu sa kreativnošću, kao što je vizuelno prikazivanje - mogućnosti manipulacije slikama u mozgu, njihovog kombinovanja i dekonstruisanja", rekla je dr Šamberlen za BBC.

Od učesnika istraživanja se, takođe, tražilo da prave crteže, a stručnjaci su pokušali da uspostave vezu između tih crteža i količine sive i bele materije u njihovom mozgu.

Bolji crtači imali su veću količinu sive i bele materije u malom mozgu, kao i u suplementarnom motoričkom delu. Oba ova područja mozga kontrolišu fine motoričke sposobnosti i obavljanje rutinskih radnji.

Siva materija je većim delom sastavljena od nervnih ćelija, dok je bela materija odgovorna za komunikaciju između predela sa sivom materijom.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.