Premijera drame Knjiga druga na rođendan Nušića

Izvor: Press, 20.Okt.2014, 08:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijera drame "Knjiga druga" na rođendan Nušića

Predstava "Knjiga druga" po drami Branislava Nušića biće večeras premijerno izvedena u Narodnom pozorištu u Beogradu, tačno na 150. godišnjicu rođenja velikog srpskog autora.
To je centralni događaj revije "Nušiću u čast", u okviru koje celog ovog meseca ansambli NP i gostujućih pozorišta iz Srbije izvode Nušićeve komade na sceni nacionalnog teatra.

Retko izvođen komad "Knjiga druga", >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << napisan 1927. godine, igraće se na sceni "Raša Plaović", u režiji Anđelke Nikolić.

Uloge tumače Nela Mihailović, Zlatija Ocokoljić, Marija Bergam, Dušan Matejić, Srđan Karanović, Gojko Baletić, Bojan Krivokapić, Andreja Maričić, Danijela Ugrenović i Predrag Miletić.

Stil međuratne epohe oživeli su scenograf Vesna Popović, kostimograf Olga Mrđenović i kompozitor Draško Adžić. 

Prema rečima rediteljke, Nušić u ovom komadu nastupa kao patrijarhalni pisac, branilac moralnih vrednosti, a ne kao komediograf na temu našeg mentaliteta.

U fokusu su slavna glumica i razočarani obožavalac, dok su teme moć i položaj žene, umetnosti, pitanja slobode, nasilja, prijateljstva...

Međuratni period se danas romantizuje, ali u stvarnosti nije bilo tako. Na sceni je sve lepo, ali i trulo, jer se iza uglađenosti "kuva" dolazak nacizma koji niko ne sprečava, izjavila je rediteljka.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Premijera Nušićeve "Knjige druge"

Izvor: Mondo, 20.Okt.2014

Predstava večeras u Narodnom u čast 150 godina od rođenja velikog pisca...Foto: Guliver/Getty images/Thinkstock..Predstava "Knjiga druga" po drami Branislava Nušića biće večeras premijerno izvedena u Narodnom pozorištu u Beogradu, tačno na 150. godišnjicu rođenja velikog srpskog autora...To...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.