Pogledajte najbizarnije pozive policiji!

Izvor: BKTV News, 13.Jul.2014, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pogledajte najbizarnije pozive policiji!

Beograđani, sve u svemu, često zovu policiju. Tako su radnici ove službe često posrednici u rešavanju ljubavnih sukoba, a građani ih zovu i da bi im dali recept za kolače, ali i prijavili komšiju koji ih uznemirava laserima.

Kada pozovete broj 192 javiće vam se operateri komandno-operativnog centra MUP Srbije. Telefoni u ovoj službi ponekad zazvone i po 3.000 puta dnevno. Ima raznih poziva, od onih koji su tužni i uznemirujući do onih koji ih na trenutak oraspolože.
>> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << />”Najveći broj saznanja i informacija dobijamo od naših sugrađana putem broja 192. Oni kada uoče neku nepravilnost, kad su žrtva nekog nemilog akta, okrenu 192 jer je to najjednostavnije i sigurno će im se neko javiti. Za 24 sata dobijemo između 1.500 i 2.500 poziva. Najmanje ih je u ovom periodu, tada broj padne na oko 1.300-1.400, ali u septembru, kad se svi vrate sa odmora dobijemo i više od 3.000 poziva”, kaže glavni policijski inspektor Zoran Stanković, koji je skoro 17 godina na čelu KOC-a.
Kako navodi, oko 60 odsto poziva je u nadležnosti MUP ili neke od inspekcija na koje policija može da ih uputi, poput komunalne ili tržišne inspekcije. Sa druge strane, oko 20-30 odsto poziva je, uslovno rečeno, informativnog karaktera jer ih građani zovu kada imaju neki problem i ne znaju kako da ga reše.
”Od tog broja ima sigurno 10 odsto poziva kada nam građani prijavljuju nestvarne događaje, letelice… Takođe, zovu nas jer im je, primera radi, stigao uvećan račun iz Infostana, a nisu u stanju da dokažu da nisu toliko potrošili. Tada ih operater uputi na nekog ko bi mogao da im pomogne. Opet, između 10 i 15 odsto poziva koje primimo su uvredljivi, ometajući i zlonamerni, upućeni sa ciljem da se blokira linija 192. Na taj način direktno se ugrožava bezbednost nekog sugrađanina koji nije u mogućnosti da uspostavi vezu”, dodaje Stanković.
Iako na broj 192 uglavnom stižu pozivi koji su uznemirujući i tužni, ima i onih koji ih, barem na trenutak oraspolože. Zovu ih i građani koji su izgubili kućne ljubimce, ali i oni koji su usamljeni i nemaju sa kim da popričaju.
”Tako nas često zove bakica koja insistira da je operater sasluša da mu otpeva neku pesmicu i kaže da ona ne može da umre dok ne snimi ploču. Jedna žena nas je zvala da nam kaže kako ima recept za divan kolač od višanja, a dobili smo poziv i od dečka koji kaže kako mu otac prigovara jer previše vremena provodi na internetu. Adolescenti se često javljaju i mole nas da ih odvezemo kući iz grada jer nemaju para za taksi, a ako se ne vrate na vreme roditelji ih neće pustiti sledećeg vikenda da izađu”, dodaje Stanković.
Policiju je tako zvala i sugrađanka da prijavi kako se njen sin, koji ima oko 30 godina, nije još vratio iz grada govoreći kako se on nikada nije toliko dugo zadržao napolju, a zovu ih i kada se njihovi najmiliji ne vrate sa posla na vreme!
”Zovu nas i sugrađanke u polnoj zrelosti i kažu: “Pošaljite mi jednog milicajca da ga sredim!”. Kad pitamo kako bi ga to sredila, obično odgovore: “Znam ja kako ću da ga sredim!”. Onda je u šali pitamo kakav želi da bude, a pojedine žene zahtevaju da obavezno dođe policajac sa brkovima”, objašnjava Stanković.
Pozivi su najintenzivniji od 15 pa do 23 sata ili do ponoći. Po gradu je raspoređeno i 60 kamera koje umnogome pomažu policiji u obavljanju njihovog posla.
”Kada operateri u KOC prime poziv i procene da je u nadležnosti policije, prosleđuju ga sistemu video-nadzora, kao i operaterima na sistemu Avala. Oni onda prozivaju najbližu patrolu i odlaze na teren kako bi proverili verodostojnost dojave. Međutim, vrlo često se dešava da se izveštaj sa terena ne poklapa sa onim što je prijavljeno”, kaže jedan od operatera ovog centra.
Kako dodaje, mnogo je više “zanimljivih” poziva kada je pun mesec i u to se uverio tek kada je počeo da radi na ovom mestu.
”Jednom prilikom čovek se požalio da ga komšija ometa nekim zracima i laserima, a drugi je tvrdio da mu komšija pušta gasove kroz radijator koji ga guše. Zvao je jedan dečak jer mu je drug udario čvrgu, a jednom je jedna baka zvala patrolu da dođe kod nje jer nema sa kim da popije kafu. Dešava se da nas zovu i da posredujemo u ljubavnim sukobima. Zovu nas kad zateknu suprugu sa drugim ili obrnuto. Šta da se radi i to je život, rešimo mi i to”, dodaje on.
Tako je, navode, zvala i maloletna devojčica jer mama nije htela da je pusti da izađe u grad. Nakon što je operater porazgovarao sa njom i sa njenom majkom, ona je odustala od izlaska. Opet, komšijske svađe često se predstave mnogo opasnije nego što su zaista.
Kako dodaje Zoran Stanković ljudima često nedostaje tolerancije i strpljenja. Ipak, policija je zahvalna sugrađanima na pomoći.
”Mi smo vrlo zahvalni sugrađanima što nam sve prijavljuju, čak i kada to nisu autentični događaji. Mi prilazimo svakoj prijavi kao da je verodostojna. Čak i kada pretpostavljamo da je poziv da je u nekoj srednjoj školi postavljena eksplozivna naprava lažan, mi se ponašamo kao da je to zaista tako i poštujemo proceduru koja je propisana u takvim situacijama”, zaključuje Stanković.
Izvor: telegraf.rs
The post Pogledajte najbizarnije pozive policiji! appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.