Objavljeni detalji o prvim AMD-ovim osmojezgarnim stonim procesorima

Izvor: Dzungla.org, 08.Okt.2011, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Objavljeni detalji o prvim AMD-ovim osmojezgarnim stonim procesorima

DETALJI O PRVIM AMD-OVIM OSMOJEZGARNIM procesorima, koji su zasnovani na procesorskoj arhitekturi Bulldozer i namenjeni za upotrebu u stonim računarima, pojavili su se na nekim veb lokacijama i pre njihovog zvaničnog predstavljanja.

Modeli FX-8150 i FX-8120 su deo obnovljene serije FX procesora, koji su namenjeni vrhunskim stonim računarima i računarima za igranje. Procesori FX su zasnovani na novoj AMD-ovoj arhitekturi Bulldozer, koja omogućava povećanje brzine procesora >> Pročitaj celu vest na sajtu Dzungla.org << za 50% u odnosu na prethodne modele.
Prošlog meseca, AMD je saopštio da je njegov osmojezgarni procesor zasnovan na arhitekturi Bulldozer oborio svetski rekord u brzini rada, dostigavši brzinu od 8,429 GHz. Sistem koji je oborio rekord bio je hlađen tečnim helijumom.
Kompanija planira da predstavi FX procesore u četvrtom tromesečju ove godine, ali nije objavila nikakve detalje o datumima njihovog pojavljivanja.
Osmojezgarni procesor FX-8150 radi na 3,6 GHz, a prodavaće se po ceni od 283, odnosno 287 USD, objavljeno je na lokacijama kompanija Bottom Line Telecom i NextDayPC, koje još uvek nisu počele da primaju porudžbine za njegovu prodaju.
Procesor FX-8120, takođe ozmojezgarni, radi na 3,1 GHz, a dve pomenute kompanije će ga prodavati po ceni od 237 USD.
Zanimljivo je da je kompanija Elitegroup Computer Systems (ECS) objavila detalje o novim AMD-ovim procesorima na veb stranici na kojoj reklamira svoju matičnu ploču A990FXM-A, kao “prvu matičnu ploču spremnu za AMD-ove osmojezgarne procesore”. ECS navodi da AMD-ovi procesori imaju 16 MB keš memorije.
Novi AMD-ovi procesori će se nadmetati na tržištu sa Intelovim vrhunskim procesorom Core i7-990X Extreme Edition, zasnovanim na procesorskoj arhitekturi Westmere, koji će se prodavati po znatno višoj ceni od 999 USD. Intel je saopštio da će uskoro predstaviti i procesor iz serije Extreme Edition zasnovan na arhitekturi Sandy Bridge.
Po ceni od 294 USD Intel trenutno nudi četvorojezgarni procesor Core i7-2600, zasnovan na arhitekturi Sandy Bridge i namenjen vrhunskim igračkim računarima.
Od ostalih AMD-ovih procesora zasnovanih na procesorskoj arhitekturi Bulldozer, vredi pomenuti 16-jezgarni procesor Opteron, poznat pod radnim imenom Interlagos. Taj procesor je namenjen za upotrebu u serverima, a očekuje se da će se na tržištu pojaviti do kraja godine.
( Izvor: Mikro )

Nastavak na Dzungla.org...






Povezane vesti

AMD desktop procesori sa osam jezgara

Izvor: ITsvet.com, 09.Okt.2011, 20:50

Detalji o prvim AMD desktop procesorima sa osam jezgara su se pojavili na nekim prodajnim sajtovima pre zvaničnog predstavljanja ovih procesora baziranih na Bulldozer arhitekturi. Procesori oznake FX-815 i FX-8120 su deo ponovno predstavljene FX familije čipova koji su reklamirani kao modeli visokih...

Nastavak na ITsvet.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Dzungla.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Dzungla.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.