NESREĆE SU SE REĐALE JEDNA ZA DRUGOM Kako je od siročeta bez dinara Gidra postao jedan od najvećih glumaca bivše Juge

Izvor: Blic, 23.Mar.2017, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NESREĆE SU SE REĐALE JEDNA ZA DRUGOM Kako je od siročeta bez dinara Gidra postao jedan od najvećih glumaca bivše Juge

Najpoznatiji po ulozi Žike Pavlovića i po čuvenom nadimku "Gidra", glumac Dragomir Bojanić koji bi ove godine napunio 84 je, dok je zasmejavao sve na prostorima bivše Jugoslavije, u srcu nosio tešku tragediju koja mu je obeležila život.

Njegova majka Novka umrla je dok je Gidra bio veoma malu, a njegovog oca Jovana, oficira srpske vojske streljali su tokom Drugog svetskog rata zbog čega je sa devet godina ostao siroče.

Završio je srednju školu za preradu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mesa, voća i povrća u rodnom kragujevcu i nakon mature se zaposlio u fabrici konzervi "Crvena zvezda".

- Po profesiji sam zanatlija. Imam kvalifikaciju stečenu u STŠ Kragujevac, hemijsko-tehnološki odsek. Glumom sam počeo da se bavim po potrebi službe, u kragujevačkoj fabrici konzervi "Crvena zvezda". Zatim sam preko amaterskog pozorišta "Sveta Mladenović" došao u Kragujevačko narodno pozorište, čiji sam član dugo bio – ispričao je Gidra u jednom intervjuu s početka sedamdesetih godina prošlog veka.

Njegove kolege zajedničkim snagama sakupile novac koji je pomogao Gidri da ode u Beograd i upiše Akademiju, a uspeo je da upadne u klasu čuvenog Raše Plaovića i odmah je počeo da igra u Narodnom pozorištu i to u Koštani.

Od 1964. do 1966. godine bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu.

Filmsku karijeru započeo je 1955. i igrao je u više od trideset domaćih filmova, a snimao je i u Italiji pod pseudonimom „Antoni Gidra“ i u toj zemlji je šezdesetih godina snimio desetak vesterna i akcionih filmova. Nadimak Gidra u prevodu sa itlaijanskog znači zmija.

Za ulogu u italijanskom filmu „Balada o revolverašu“ dobio je i nagradu.

Iako je snimio veliki broj filmova, najveću popularnost, širom SFRJ, stekao je ulogom Žike Pavlovića koju je, u deset delova filma „Lude godine“, igrao od 1978. do 1992. godine.

Gidra je umro u šezdesetoj godini 1993, a sahranjen je u Aleji zaslužnih građana.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.