Mačak Oscar ima nadnaravne sposobnosti, može predvidjeti smrt

Izvor: Cafe.ba, 22.Nov.2014, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mačak Oscar ima nadnaravne sposobnosti, može predvidjeti smrt

Upoznajte Oscara, mačka s nadnaravnim sposobnostima koji može osjetiti kada će ljudi da umru. U više od 50 dokumentovanih slučajeva, Oscar, koji živi u staračkom domu koji ga je usvojio kao mače prije sedam godina, se sklupčao pored bolesnika u njegovim posljednjim satima, prenosi Telegraph.

Ovu jedinstvenu priču otkrio je dr. David Dosa, gerijatrista i docent na Univerzitetu Brown, koji tvrdi da su Oscarova predviđanja u posljednjih šest godina rijetko bila pogrešna.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << />
O mačkovom rijetkom daru Dosa je prvi put pisao u jednom članku u časopisu New England Journal of Medicine 2007. Od tada je mačak precizno predosjetio više smrtnih slučajeva, uvjerivši doktora da se ne radi o pukoj slučajnosti. Dosa je na kraju napisao i knjigu o svojim iskustvima s Oscarom u staračkom domu.

Knjiga opisuje Oscarovu dnevnu rutinu, kako provodi vrijeme u staračkom domu hodajući iz sobe u sobu u staračkom, i kako rijetko provodi vrijeme s pacijentima koji još imaju vremena da požive. Umjesto toga, on odabire određene pacijente i mazi se pored njih. To su često osobe koje su preminule u kratkom vremenskom roku.

Jendnom prilikom Oscar je posjetio ženu koja je imala vrlo težak krvni ugrušak u nozi, te se sklupčao uz nju i tu ostao sve dok nije preminula. U drugom slučaju, kada je osoblje vjerovalo da je Oscar završio sa obilascima, nekoliko sati kasnije se vratio i legao uz pacijenta dok nije umro.

Da bi testirali njegov paranormalni dar, medicinske sestre pokušale su staviti Oscara na krevet pacijenta za kojeg su mislile da će ubrzo umrijeti. No, mačak bi jednostavno otišao da sjedne kod drugog pacijenta. Njegova odluka ispostavila se ispravnom - drugi pacijent umro je iste večeri, dok je prvi poživio još dva dana.

U svojoj knjizi Dosa ne nudi nikakva naučna objašnjenja za mačkine sposobnosti, ali ukazuje na to da Oscar - poput pasa koji su u stanju nanjušiti rak - može nanjušiti organske spojeve ketone.

Dr. Jill Goldman, ima drugačiju teoriju. Ona misli da Oscarovo predviđanje može biti naučeno ponašanje, jer je imao mnogo prilika da poveže taj miris sa smrću.

I dr. Daniel Estep misli da je Oscar možda u nedostatku kretanja pacijenata prepoznao to da su bolesni, kao što mačke često mogu osjetiti kada su njihovi vlasnici bolesni.

Koji god da je razlog, pacijenti i njihove porodice u staračkom domu pronalaze utjehu u Oscarovom prisustvu, u ideji da je životinja bila tu kada su njihovi najmiliji odlazili na onaj svijet.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.