KADA ČUJEŠ DOBRU PESMU, A TI JE UKRADI Ovo su najpoznatiji plagijati balkanskih umetnika

Izvor: Blic, 07.Feb.2016, 12:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KADA ČUJEŠ DOBRU PESMU, A TI JE UKRADI Ovo su najpoznatiji plagijati balkanskih umetnika

Bez da ulazimo u to da li na Balkanu postoji više originalnih melodija ili "pozajmljenica" i "ukradenica", izvođači sa ovih prostora jednostavno obožavaju da uzmu nešto čime se neko drugi već proslavio. Sa ili bez autorskih prava, nije ni bitno, samo neka bude hit.

Umetnici koji su se proslavili osamdesetih godina izgleda da su se najviše kitili tuđim perjem. Prednjače Dino Merlin i Plavi orkestar.

Melin je tokom cele svoje karijere s vremena na vreme ćapnuo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << hit tamo, hit ovamo, pa je recimo njegov hit Mesečina, obrada hita UB 40 "Where dii i Go wrong".

Kopija

Original

Njegov drugi najveći hit "Ostat će istine dvije" je u stvari jedan od neprevaziđenih hitova umetnika Princa "When the doves cry".

Kopija

Original

(Kako je Princ zaštitio sva svoja autorska dela, prenosimo vam cover verziju, ne obradu, već cover verziju.)

Plavi orkestar se isto ne može pohvaliti originalnošću, bez obzira koliko ih voleli. Tako su oni obradili "California Dreaming" od Mamas and Papas.

Istina, oni su malo ubrzali.

Kopija

Original

To nije jedini globalni hit koji je obeležio jednu epohu, a koji su oni pozajmili. Oni su volšebno obradili i The Clash - Rock the Casbah. Kod njih je to Beštija.

Kopija

Original

Ono što nas je najviše zabolelo je činjenica i da je Branimir Džoni Štulic posegao za ovim, pa je njegova pesma "Usne vrele Višnje", u stvari "Lily of the west".

Original

Al što su naši narodnjaci kopirali... Za sve pare, što bi se reklo. Nabrojićemo samo neke (nema ni vremena ni prostora da se pobroje sve obrade od osamdesetih i devedesetih, pa naovamo.)

Omiljena originalna autorka je Grkinja Kaiti Garbi. Evo, recimo nju je "skinula" Emina Jahović sa svojim hitom "Da l' ona zna". Kaitina pesma se zove "Fougaro". Tako ni Aca Lukas nije odoleo... Njena "Perasmena Xehasmena" bila je inspiracija za "Neće mama doći" Ace Lukasa... Marta Savić je obradila Kaitinu "Moni Mou Gia Party Mou" u pesmi "Nisi tu.".

Zanimljivo je da ni "luče iz Kasidola" nije odolelo ovom trendu, pa je tako Kaitina "Nai Yparxo Ego" , Draganina "Za mene si ti".

Ali, Dragana je svakako bila originalnija i inovativnija, da se tako izrazimo. Za ovu pesmu je urađen spot sa tigrom. ONAJ spot sa tigrom. Ideju za spot je "pozajmila" od Pole Abdul, muziku od Kaiti, ali tigar je tigar. Plus, Dragana u ovom spotu pravi palačinke. Aj neka neko nadmaši to.

Original

Kopija

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

KADA CUJES DOBRU PESMU A TI JE UKRADI Ovo su najpoznatiji plagijati balkanskih umetnika

Izvor: medio.rs, 07.Feb.2016

Bez da ulazimo u to da li na Balkanu postoji više originalnih melodija ili "pozajmljenica" i "ukradenica", izvođači sa ovih prostora jednostavno obožavaju da uzmu nešto čime se neko drugi već proslavio. Sa ili bez autorskih prava, nije ni bitno, samo neka bude hit...Umetnici koji su se proslavili...

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.