Izložba minijaturnih knjiga u Narodnoj biblioteci Srbije

Izvor: Press, 22.Dec.2014, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba minijaturnih knjiga u Narodnoj biblioteci Srbije

Izložba minijaturnih knjiga Narodne biblioteke Srbije "Minijatura na zrnu graška", čiji je autor dr Dejan Vukićević biće otvorena 24. decembra u Centralnom holu Narodne biblioteke.
Reč je, kako se navodi u saopštenju Narodne biblioteke, o izdanjima iz prebogatog fonda Stare, retke i minijaturne knjige srpske nacionalne biblioteke, a realizaciju izložbe podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Press << />
Zbirka minijaturne knjige NBS najviše je na srpskom, pa onda na ruskom, francuskom, slovenačkom, mađarskom, nemačkom i češkom jeziku, a sadrži beletrističke i monografske knjige, rečnike,mali broj teološke literature, nekoliko političkih pamfleta...

Iz fonda se posebno izdvajaju dve ultra-mikro-mini nemačke knjige dimenzija 6 x 6 milimetara i Ratni manifest kralja Franje Josipa I iz 1914. dimenzija 24 x 22 milimetra.

Knjige iz ovog fonda toliko su male da se ne mogu čitati golim okom, a njihova tradicija stara je koliko i knjiga uopšte, često su služile kako bi se štampari dokazivali, ali su pokazale i svoju praktičnu stranu i funkcionalnost. 

Marija Antoaneta je, na primer, želela knjigu koja može stati u rukavicu pa je podsticala proizvodnju minijaturnih knjiga. 


Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.