25 GODINA OD LANSIRANJA Ovo su najlepše fotografije sa teleskopa Habl

Izvor: Blic, 24.Apr.2015, 18:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

25 GODINA OD LANSIRANJA Ovo su najlepše fotografije sa teleskopa Habl

NASA je pre tačno 25 godina lansirala u svemir teleskop Habl, a od tada, on je napravio veliki broj neverovatnih fotografija zvezda koje nikada ne bismo imali priliku da vidimo.

Džon Grunsfeld, astronaut i naučni saradnik u Nasi poznat je po tome da je tri puta išao u svemir da bi popravio teleskop Habl, a ovo je jedna od njemu najdražih fotografija. Na njoj se prikazuje spiralna galaksija koja je imala susret sa patuljastom galaksijom i tako se stvorila zanimljiva struktura, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a u "repu" koji je stvoren njihovim udarom formiraju se nove zvezde.

- Sa Hablom možemo da vidimo univerzum u istoj rezoluciji kao sa našim očima. Na ovoj fotografiji možete da izaberete bilo koji deo i da od njega razradite naučno istraživanje. Zato sam rizikovao i svoj život popravljanjem ovog teleskopa, jer samo on može da nam pruži ovakav uvid u nešto što ne možemo videti golim okom - rekao je Džon Grunsfeld.

Dženifer Vajman, naučnica za teleskop Habl, rekla je da joj je baš ovo omiljena fotografija. Na njoj se vidi sazvežđe 3000 zvezda poznato i kao Vesterlund 2.

- Ovo sazvežđe je oko dva miliona godinar staro, što je za njih veoma mlado. I poseduje u sebi neke od najsjajnijih, najvećih i najužarenijih zvezda koje znamo - rekla je Dženifer.

Bred Vajtmor, astronom, smatra Antene najbolji primer spajanja galaksija. Možda najlepše fotografije koje je Habl ikada napravio su upravo prikazi spajanja galaksija. Za astronome, ovaki prizori su odlični za proučavanje formiranja zvezda, a ono što ovu fotogfafiju čini prelepom je spektar plavih i crvenih zvezda koji se formiraju eksplozijom i ispuštanjem vodonika.

Još fenomenalnih fotografija koje je napravio Habl pogledajte u BLIC GALERIJI

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Habl ima 25 godina, a ovo su njegove najlepše fotografije svemira

Izvor: B92, 24.Apr.2015

Svemirski teleskop Habl jedan je od najproduktivnijih naučnih eksperimenata u istoriji, a i NASA kaže da je najznačajniji napredak od Galileovog teleskopa...Već 25 godina Habl kruži oko Zemlje. Otprilike svakih sat i po ovaj revolucionarni teleskop napravi krug oko naše planete, a upravo zahvaljujući...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.